Karjakosken ulkoilupolku ja grillauspaikka Koski Tl

Salon naapurissa Koskella Tl sijaitsee tämä Paimionjoen kaunis ja pauhaava Karjakoski jonka ympäristössä kulkee lyhyt ulkoilupolku.
Kosken rantamaisema jäljellä olevina rakennuksineen on historiallisestikin merkittävä alue.








Vanhasta asutuksesta kielii rannoilla nykyään villinä kasvavat Juhannusruusut 🙂







Veden ollessa matalalla voit kokea sademetsä-viidakon tunnelmaa kävelemällä aivan joen uomaa pitkin. Kostea ja vehreä uoma lintuineen ja kasvillisuuksineen on henkeäsalpaava  kokemus <3
 








Alempana joki haarautuu hetkellisesti kahdeksi ja vielä alempaa löytyy toinen pienempi koski



 
Kosken kylä on yksi viidestä kylästä jotka joskus 1400 luvun paikkeilla sijaitsivat nykyisellä Koskella Tl. Muita kyliä olivat Halikkola, Tuimala, Talola, Koski ja Patakoski.
Halikkolasta löytyy ensimmäinen merkintä vuodelta 1420 ja jossa vuonna 1540 oli jo kuusi taloa (Jalli, Jolkki, Julla, Kittilä, Pietilä, Sätteri 1794, joista Jalli ja Kittilä sijaitsevat edelleen omilla paikoillaa ja Venho Jullan tilalla).
Tuimalasta ensimmäinen merkintä löytyy vuodelta 1516 ja Isojaon aikaan siellä oli 5 taloa, Isotalo, Mäkelä, Wingo, Sulkala ja Jalli. 1700 luvulla seppä, mylläri ja lukkari asuttivat Paimionjoen kosken rantaa, eli tätä rantaa jolla nykyisin kulkee lyhyt ulkoilupolku.

Talola on Kosken vanhin kylä, jossa Isojaon aikaan oli 4 taloa, Seppä, Frantsila (edelleen paikoillaan), Hyvänen ja Maunu, jonka paikalla nykyisin on Kitula II. Kaunisvaaran tila joka sijaitsi Koskentien, Hongistontien ja Hämeen Härkätien risteyksessa, toimi aikoinaan mm. kievarina.
Koski sijaitsee Paimionjoen toisella puolen Tuimalaa vastapäätä sillan jakaessa kylät. Vuonna 1540 kylässä oli vain 2 taloa. 1628 eversti Hennig von Grass perusti Kosken kartanon ja kartanon mylly perustettiin vuonna 1643. Sillankupeessa Härkätiellä sijaitseva talo on Lepolan talo 1900 luvun alkupuolelta. Kosken kylän maisema rakennuskantoineen on alueen muuttumattominta viimeisen sadan vuoden aikana ja Härkätien ylitiskohta siltoineen ovat historiallisia.

Patakosken kylä sijaitsee Kosken kylän kanssa samalla puolen Paimionjoke hiukan edempänä joella. Patakoski on ollut asuttua jo 1300 luvulla ja 1540 luvulla siellä oli 5 taloa. Isojaon aikaan 1786 kylätontilla oli 7 taloa: Yli- ja Alaklemelä, Yli- ja Alasarja, Yli- ja Alisimola ja Tuomola. Nykyään paikalla on jäljellä vielä Alisarja ja Ylisimola. Patakosken nykyinen tie on edelleenkin samassa linjassa jossa se oli aikojen alussa johtaessaan Härkätielle.
Paimionjoen Karjakosken ulkoilupolulta löydät edelleenkin vanhan  myllynkiven sekä mylly- ja sahatoimintaan liittyviä raunioita ja rakenteita.
Paikalla on myös mukava grillauspaikka, joten voit ottaa mukaasi vaikkapa makkaraa tai tikkupullaa 🙂




Paikka on erittäin kaunis kaikkina vuodenaikoina!


Kuvasta valmistettu löylymittari

 
Koski ennen alkuperäiseen tilaan palauttamista vuonna 2011

 

Erään edelleen jäljellä olevan historiallisesti merkittävän rakennuksen päätyhirren kuva on päätynyt yritykseni valmistamiin löylymittareihin. Näitä mittareita saa ostaa Salon Sydän verkkokaupasta.


Karjakosken alue soveltuu hyvin miljööksi valokuvaukseen:






PS: Muistathan, että luontoon ei saa jättää siimoja, koukkuja eikä uistimia!

Lähde: http://www.paikkatieto.airix.fi/tietopankki/koski/keskustaajama_oyk/liitteet/LIITE%204%20Rak-inventointi_Keskustaajama_raportti.pdf
Sijainti: Hämeentie 113 Koski Tl

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 802 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Luonnonkosmetiikka vs synteettinen, tiedätkö mitä ihollesi todella levität?

Mikä merkitys on pitkien ainesosaluetteloiden piilokemikaaleilla? Testaamani brändin kasvovoide sisälsi veden jälkeen runsaasti silikonia, ja sen ainesosaluettelossa oli huomattavasti enemmän erilaisia ainesosia. Joukossa oli myös useita ainesosia, jotka itse luokittelen kosmetiikan pahiksiksi. Rehellisesti sanottuna, näitä ainesosaluetteloita tutkittuani en uskaltanut testata tuotteita yhtä päivää pidempään terveyteni uhalla, vaikka olisinkin ollut utelias näkemään pidempiaikaiset vaikutukset.

USKOMATON MÄÄRÄ KÄSITYÖTÄ, SAAREN TAIKA, PIENYRITYS SUURELLA LIIKEVAIHDOLLA!

USKOMATON MÄÄRÄ KÄSITYÖTÄ, SAAREN TAIKA, PIENYRITYS SUURELLA LIIKEVAIHDOLLA!

Kuten jutusta huomaat, Saaren Taian toiminta on aitoa käsityötä, jokaisessa vaiheessa ja vaikka liikevaihtomme on luokassaan suurin, on yrityksemme kuitenkin pieni perheyritys, jossa asiat tehdään käsin.

Huono-osaisesta miljonääriksi

Huono-osaisesta miljonääriksi

Täällä, oman valoisan ja varustellun mökin kalliosella rannalla kaukaisen unelman voi kirjaimellisesti maistaa suolana kielen päässä. Meriveden piristävänä pirskahduksena poskilla.

Jollakin kummallisella tavalla maailmankaikkeus on halunnut antaa minulle hetkeksi jotakin hyvää, ja toivon joka päivä, ettei sitä otettaisi minulta pois, ainakaan ihan vielä.

Tuotekehitys, Saaren Taika vs. toiset

Kosmetiikkamaailmassa on monenlaisia lähestymistapoja tuotekehitykseen, ja tänään haluan keskittyä erityisesti siihen, miksi tiedepohjainen lähestymistapa on meille niin tärkeä.

On ihanaa nähdä, että yhä useammat kuluttajat ovat valveutuneita ja kyseenalaistavat markkinointiväitteitä sekä vaativat syvällisempää tietoa väitteiden pohjalle. Erityisesti nuoremmille sukupolville haluamme tarjota tietoa, joka perustuu vankkaan tieteelliseen näyttöön, eikä vain etikettiseksikkyyteen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: