Karjakosken ulkoilupolku ja grillauspaikka Koski Tl

Salon naapurissa Koskella Tl sijaitsee tämä Paimionjoen kaunis ja pauhaava Karjakoski jonka ympäristössä kulkee lyhyt ulkoilupolku.
Kosken rantamaisema jäljellä olevina rakennuksineen on historiallisestikin merkittävä alue.
Vanhasta asutuksesta kielii rannoilla nykyään villinä kasvavat Juhannusruusut 🙂Veden ollessa matalalla voit kokea sademetsä-viidakon tunnelmaa kävelemällä aivan joen uomaa pitkin. Kostea ja vehreä uoma lintuineen ja kasvillisuuksineen on henkeäsalpaava  kokemus <3
 
Alempana joki haarautuu hetkellisesti kahdeksi ja vielä alempaa löytyy toinen pienempi koski 
Kosken kylä on yksi viidestä kylästä jotka joskus 1400 luvun paikkeilla sijaitsivat nykyisellä Koskella Tl. Muita kyliä olivat Halikkola, Tuimala, Talola, Koski ja Patakoski.
Halikkolasta löytyy ensimmäinen merkintä vuodelta 1420 ja jossa vuonna 1540 oli jo kuusi taloa (Jalli, Jolkki, Julla, Kittilä, Pietilä, Sätteri 1794, joista Jalli ja Kittilä sijaitsevat edelleen omilla paikoillaa ja Venho Jullan tilalla).
Tuimalasta ensimmäinen merkintä löytyy vuodelta 1516 ja Isojaon aikaan siellä oli 5 taloa, Isotalo, Mäkelä, Wingo, Sulkala ja Jalli. 1700 luvulla seppä, mylläri ja lukkari asuttivat Paimionjoen kosken rantaa, eli tätä rantaa jolla nykyisin kulkee lyhyt ulkoilupolku.

Talola on Kosken vanhin kylä, jossa Isojaon aikaan oli 4 taloa, Seppä, Frantsila (edelleen paikoillaan), Hyvänen ja Maunu, jonka paikalla nykyisin on Kitula II. Kaunisvaaran tila joka sijaitsi Koskentien, Hongistontien ja Hämeen Härkätien risteyksessa, toimi aikoinaan mm. kievarina.
Koski sijaitsee Paimionjoen toisella puolen Tuimalaa vastapäätä sillan jakaessa kylät. Vuonna 1540 kylässä oli vain 2 taloa. 1628 eversti Hennig von Grass perusti Kosken kartanon ja kartanon mylly perustettiin vuonna 1643. Sillankupeessa Härkätiellä sijaitseva talo on Lepolan talo 1900 luvun alkupuolelta. Kosken kylän maisema rakennuskantoineen on alueen muuttumattominta viimeisen sadan vuoden aikana ja Härkätien ylitiskohta siltoineen ovat historiallisia.

Patakosken kylä sijaitsee Kosken kylän kanssa samalla puolen Paimionjoke hiukan edempänä joella. Patakoski on ollut asuttua jo 1300 luvulla ja 1540 luvulla siellä oli 5 taloa. Isojaon aikaan 1786 kylätontilla oli 7 taloa: Yli- ja Alaklemelä, Yli- ja Alasarja, Yli- ja Alisimola ja Tuomola. Nykyään paikalla on jäljellä vielä Alisarja ja Ylisimola. Patakosken nykyinen tie on edelleenkin samassa linjassa jossa se oli aikojen alussa johtaessaan Härkätielle.
Paimionjoen Karjakosken ulkoilupolulta löydät edelleenkin vanhan  myllynkiven sekä mylly- ja sahatoimintaan liittyviä raunioita ja rakenteita.
Paikalla on myös mukava grillauspaikka, joten voit ottaa mukaasi vaikkapa makkaraa tai tikkupullaa 🙂
Paikka on erittäin kaunis kaikkina vuodenaikoina!


Kuvasta valmistettu löylymittari

 
Koski ennen alkuperäiseen tilaan palauttamista vuonna 2011

 

Erään edelleen jäljellä olevan historiallisesti merkittävän rakennuksen päätyhirren kuva on päätynyt yritykseni valmistamiin löylymittareihin. Näitä mittareita saa ostaa Salon Sydän verkkokaupasta.


Karjakosken alue soveltuu hyvin miljööksi valokuvaukseen:


PS: Muistathan, että luontoon ei saa jättää siimoja, koukkuja eikä uistimia!

Lähde: http://www.paikkatieto.airix.fi/tietopankki/koski/keskustaajama_oyk/liitteet/LIITE%204%20Rak-inventointi_Keskustaajama_raportti.pdf
Sijainti: Hämeentie 113 Koski Tl

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY