Karjakosken ulkoilupolku ja grillauspaikka Koski Tl

Salon naapurissa Koskella Tl sijaitsee tämä Paimionjoen kaunis ja pauhaava Karjakoski jonka ympäristössä kulkee lyhyt ulkoilupolku.
Kosken rantamaisema jäljellä olevina rakennuksineen on historiallisestikin merkittävä alue.
Vanhasta asutuksesta kielii rannoilla nykyään villinä kasvavat Juhannusruusut 🙂Veden ollessa matalalla voit kokea sademetsä-viidakon tunnelmaa kävelemällä aivan joen uomaa pitkin. Kostea ja vehreä uoma lintuineen ja kasvillisuuksineen on henkeäsalpaava  kokemus <3
 
Alempana joki haarautuu hetkellisesti kahdeksi ja vielä alempaa löytyy toinen pienempi koski 
Kosken kylä on yksi viidestä kylästä jotka joskus 1400 luvun paikkeilla sijaitsivat nykyisellä Koskella Tl. Muita kyliä olivat Halikkola, Tuimala, Talola, Koski ja Patakoski.
Halikkolasta löytyy ensimmäinen merkintä vuodelta 1420 ja jossa vuonna 1540 oli jo kuusi taloa (Jalli, Jolkki, Julla, Kittilä, Pietilä, Sätteri 1794, joista Jalli ja Kittilä sijaitsevat edelleen omilla paikoillaa ja Venho Jullan tilalla).
Tuimalasta ensimmäinen merkintä löytyy vuodelta 1516 ja Isojaon aikaan siellä oli 5 taloa, Isotalo, Mäkelä, Wingo, Sulkala ja Jalli. 1700 luvulla seppä, mylläri ja lukkari asuttivat Paimionjoen kosken rantaa, eli tätä rantaa jolla nykyisin kulkee lyhyt ulkoilupolku.

Talola on Kosken vanhin kylä, jossa Isojaon aikaan oli 4 taloa, Seppä, Frantsila (edelleen paikoillaan), Hyvänen ja Maunu, jonka paikalla nykyisin on Kitula II. Kaunisvaaran tila joka sijaitsi Koskentien, Hongistontien ja Hämeen Härkätien risteyksessa, toimi aikoinaan mm. kievarina.
Koski sijaitsee Paimionjoen toisella puolen Tuimalaa vastapäätä sillan jakaessa kylät. Vuonna 1540 kylässä oli vain 2 taloa. 1628 eversti Hennig von Grass perusti Kosken kartanon ja kartanon mylly perustettiin vuonna 1643. Sillankupeessa Härkätiellä sijaitseva talo on Lepolan talo 1900 luvun alkupuolelta. Kosken kylän maisema rakennuskantoineen on alueen muuttumattominta viimeisen sadan vuoden aikana ja Härkätien ylitiskohta siltoineen ovat historiallisia.

Patakosken kylä sijaitsee Kosken kylän kanssa samalla puolen Paimionjoke hiukan edempänä joella. Patakoski on ollut asuttua jo 1300 luvulla ja 1540 luvulla siellä oli 5 taloa. Isojaon aikaan 1786 kylätontilla oli 7 taloa: Yli- ja Alaklemelä, Yli- ja Alasarja, Yli- ja Alisimola ja Tuomola. Nykyään paikalla on jäljellä vielä Alisarja ja Ylisimola. Patakosken nykyinen tie on edelleenkin samassa linjassa jossa se oli aikojen alussa johtaessaan Härkätielle.
Paimionjoen Karjakosken ulkoilupolulta löydät edelleenkin vanhan  myllynkiven sekä mylly- ja sahatoimintaan liittyviä raunioita ja rakenteita.
Paikalla on myös mukava grillauspaikka, joten voit ottaa mukaasi vaikkapa makkaraa tai tikkupullaa 🙂
Paikka on erittäin kaunis kaikkina vuodenaikoina!


Kuvasta valmistettu löylymittari

 
Koski ennen alkuperäiseen tilaan palauttamista vuonna 2011

 

Erään edelleen jäljellä olevan historiallisesti merkittävän rakennuksen päätyhirren kuva on päätynyt yritykseni valmistamiin löylymittareihin. Näitä mittareita saa ostaa Salon Sydän verkkokaupasta.


Karjakosken alue soveltuu hyvin miljööksi valokuvaukseen:


PS: Muistathan, että luontoon ei saa jättää siimoja, koukkuja eikä uistimia!

Lähde: http://www.paikkatieto.airix.fi/tietopankki/koski/keskustaajama_oyk/liitteet/LIITE%204%20Rak-inventointi_Keskustaajama_raportti.pdf
Sijainti: Hämeentie 113 Koski Tl

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.