Kalkki-Petteri

1897 perustettu kalkkitehdas sai alkunsa, kun förbyläinen merikapteeni Karl Forsström ystävänsä kanssa huomaisivat Lohjan runsaat kalkkikiviesiintymät ja vuorasivat kaksi niistä 40 vuodeksi. Sijainnit olivat tarkkaan harkitut, sillä kalkinpolttoon tarvittiin paljon polttoainetta, jota oli mahdollista saada edullisesti Lohjanjärven rannalla sijainneilta kahdelta höyrysahalta. Järveä pitkin oli myös edullista kuljettaa kalkkikiveä ja lähistöllä kulki myös 1873 rakennettu Hankö-Hyvinkää rautatie.
Ensimmäisen kalkkiuunin piirustukset oli ostettu holsteinilaiselta insinööriltä ja uuni poikkesi täysin muista Suomen tuolloisista pystykuilu-uuneista.“Tässä kuilu-uunissa aloitettiin kalkin poltto vuonna 1897 Petter Forsströmin johdolla”

Petter Forsström oli tullut viransijaiseksi veljensä Fredrik Forsströmin tilalle valvomaan uunin valmistumista.

Lainasin veljeni työvaatteet, kiipesin uuniin, joka silloin sai tulenkestävän sisustansa, tulin ulos ja lupasin jäädä − toistaiseksi.
-Petter Forsström

Petter Forsström oli radikaalin oikeistolainen ja tuki avoimesti Lapuan liikettä ja luonnehti 1940 luvun alussa Lohjan Kalkkitehdas Oy:tä:

”Kansallissosialistisena pienoisyhdyskuntana keskellä liberaalidemokraattista järjestelmää”

Forsström rahoitti myös saksalaismielisen vastarintaliikkeen perustamisessa Suomeen, josta hän sai homman paljastuttua kuuden vuoden kuritushuonetuomion. Vankilassa ollessaan hän perusti vankiammattikoulun Riihimäelle ja alkoi myös systemaattisesti työllistää vapautuneita vankeja.
 
Kalkkikiveä louhittiin aluksi niin Kieklasta kuin Tytyristäkin, mutta kummankin esiintymän kivellä oli ongelmia. Lopulta oikein suoritetulla prosessilla saatiin Tytyrin kivestä kelvollista rakennuskalkkia ja tuotanto saatiinkin nousemaan 14-15 tonniin vuorokaudessa.
Kalkin kysyntä kasvoi ja vuonna 1904 kysyntä oli niin suurta, että pystykuilu-uunin koko kapasiteetti oli täydessä käytössä.
1907 valmistui uusi Hoffman-tyyppinen rengasuuni jonka päivätuottokapasiteetti nousi jopa 80 tonniin. Sen uunikanavan korkeus oli 2,8 metriä, leveys 3,6 metriä, pituus 81 metriä ja savupiipun korkeus 54 metriä.MurskaamoKalkin murskaamo


Karl Forsström oli suunnitellut sementtitehtaan perustamista ja jo ennen Virkkalan kalkkitehtaan rakentamista hän oli mukana Suomen ensimmäisen sementtitehtaan toiminnassa, mutta Virkkalaan perustettava sementtitehdas koki niin paljon vastoinkäymisiä milloin muiden sementtitehdaspatruunoiden vastustuksen takia, milloin maailmansodan takia ja milloin varojen puutteen takia, että Lohjan Kalkkitehdas Oy perustettiin vasta heinäkuussa 1914 ja ensimmäinen sementtieräkin valmistui vasta tammikuussa 1919.
Vuonna 1924 löytyi lupaava esiintymä Ojamolta ja siellä alkoi avolouhinta 1925 ja vuosien 1931-33 kuluessa oli siirrytty kokonaan maanalaiseen louhintaan. Vuonna 1927-28 rakennettiin rautatie kaivokselta Virkkala tehtaalle. Ojamo oli pitkään yhtiön tuottoisin kaivos, kunnes se vuonna 1965 suljettiin kalkkikiven ehdyttyä.
Vuonna 1928 aloitettiin kolmannen uunin rakentaminen, tämä oli Unax-tyyppinen uuni jonka vuorokausituotanto oli 300 tonnia, mutta tämäkin määrä ylittettiin ajoittain. Vuonna 1938 hankittiin neljäs sementtiuuni jonka tuotantokyky oli 300-350 tonnia vuorokaudessa. samaan aikaan tehtaalle tuli laboratorio jossa raaka-aineen ja tuotteen laatua tarkkailtiin.
Tehdas myytiin vuonna 1993 ruotsalaiselle Euroc-konsernille ja samana vuonna tehdas suljettiin. Tehdas oli työllistänyt parhaimmillaan yli 1000 työntekijää.
Kalkkitehtaan rakennukset ovat pääasiassa 1920-1930 luvulla rakennettuja ja vanhimpia osia ovat 1897 valmistunut kalkinpolttouuni ja 1919 valmistunut voimakeskus.
Murskaamo

Kalkin murskain
Sijainti: Kievarintie 23 Lohja
Lähteet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Virkkalan_kalkki-_ja_sementtitehdas
https://fi.wikipedia.org/wiki/Petter_Forsstr%C3%B6m
http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=4988

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.