Joulukuussa Madeiralla vuokra-autolla

Portugalin Madeira on eksoottinen saari Pohjois-Atlantilla, vajaa 600 kilometrin päässä Afrikasta. Madeiran saariryhmään kuuluu myös Porto Santo, Desartaisland ja Selvagenssaaret, joista muut ovat asumattomia paitsi Madeira ja Porto Santo.

Saariryhmä on miljoonia vuosia vanha ja se on syntynyt vulkaanisen toiminnan seurauksena. Porto Santo on vanhempi. Se alkoi kohoamaan merenpinnan yläpuolelle 20 miljoonaa vuotta sitten ja sen tulivuoritoiminta loppui 8-10 miljoonaa vuotta sitten. Madeira on saarista nuorin. Se kohoaa suuren vedenalaisen kilpitulivuoren päällä, joka nousee meren pohjasta noin 6 kilometriä. Madeira on syntynyt useiden vedenalaisten tulivuoren purkauksien seurauksena, joista ensimmäisen uskotaan tapahtuneen 15 miljoonaa vuotta siten ja viimeisen 6500 vuotta sitten. Madeiraa ympäröi syvä merialue ja jo muutaman kymmenen kilometrin päästä saaresta löytyy jopa 4 kilometriä syviä syvänteitä!

Madeiran ilmasto on subtrooppinen, mutta saattaa vaihdella voimakkaastikin riippuen missä kohtaa saarta ollaan. Korkeat vuoret tiivistävät pilvet sateeksi saaren pohjoispuolelle ja vuoristossa liikkuessa lämpötila laskee noin 3 astetta per kuljettu 500 metriä. Saarelle tyypillisiä ovat myös pienet paikalliset mikroilmastot. Saimmekin huomata voimakkaat säänvaihtelut ihan lyhyenkin ajan sisässä liikkuessamme autolla kohti vuoristoa. Yhdessä hetkessä saattoi olla aurinkoinen ja kuuma ilma, kun taas toisessa hetkessä sankka usva, tai voimakas sade ja kylmä tuuli.

Saarella ei juurikaan ole hiekkarantoja ja ainoat luonnon uimapaikat olivat suljettuna voimakkaan tuulen vuoksi. Luonnon uimapaikkoja saarella ovat mm. Porto Monizin ja Seixalin tuliperäisten kivimuodostelmien väliin tehdyt uima-altaat.

Vuoristoisen muotonsa vuoksi Madeiralla pääsee ajamaan lukuisien tunnelien läpi ja usein tunnelit jatkuvat uusilla tunneleilla, ja poistutkin tunnelista vain jatkaaksesi seuraavaan ja sitä seuraavaan tunneliin!

Suurten korkeuserojen vuoksi ajelu saarella saattaa käydä “korvien päälle”, sillä korvat menevät vähän väliä lukkoon noustessa tai laskeutuessa saaren jyrkkiä vuoristoteitä.

MAINOS:


Nähtävää saarella on varmasti monenlaista, levadat erityisesti, mutta itse emme tällä kertaa niille päässeet hetki sitten tapahtuneen vatsaleikkaukseni vuoksi. Tässä kuitenkin muutama mielestäni varteenotettava nähtävyys saarelta, jotka kaikki on helposti saavutettavissa esim. autolla. Reittimme kulki Funchalin suunnalta saaren länsipuolen suuntaan ja sieltä pohjoiseen. Noin puolivälistä käännyimme saaren halki takaisin kohti Funchalia.

Cabo Girao Skywalk:

Faja dos Padres näköalahissi alas ravintolaan (ei käyty):

Ponta do Pargo majakka:

Majakan seinustalla majaili tulitikkuaskin kokoinen hämppy!

Porto Moniz:

MAINOS:


Miradouro do Veu da Noiva:

Aaltoja ja auringonlaskua voi pysähtyä ihailemaan tien viereen! Tämä paikka Cataplanan ravintolan parkkipaikalta hieman ennen Sao Vincenteä:

Autoksi saarelle kannattaa valita tehokas, mutta pienikokoinen diesel auto, sillä ahtaat ja mutkittelevat vuoristotiet ovat aikamoista rääkkiä autolle!

Tässä bloggauksessa oli oikeastaan yhden päivän tekemiset, sillä ensimmäinen päivä meillä meni iltaan asti matkustaessa ja tänään podetaan flunssaa hiukan rauhallisemmissa merkeissä. Huomenna taas siirrytään rauhallisemmalle saarelle Porto Santoon, jossa vietämme saaren kuuluisan 8km pitkän hiekkarannan edustalta vuokratussa talossa puolet lomastamme.

Madeira on tiuhaan asuttu saari. Sellaista mielenrauhaa emme täältä löytäneet mitä olisimme kaivanneet vaikka tulimmekin tänne turistisesongin ulkopuolella. Täällä tuntuu olevan paljon ihmisiä, taloja ja autoja hyvin pienessä tilassa. Lisäksi saaren tiheän kasvilliston ja tuliperäisten korkeiden rantojen vuoksi näköalat ja valokuvat täältä ovat varsin rauhattomia.

Alta pääset lukemaan kirjoitukseni Porto Santosta:

https://www.starsonmap.com/ulkomaanmatkat/madeiran-porto-santo-pieni-uinuva-saari-atlantin-aaltojen-syleilyssa/

Tällä hetkellä istumme Madeiran Funchalissa ja odottelemme tietoa pääsemmekö jouluksi kotiin vai emme. Koneemme odottelee edelleen kentällä Lissabonissa sankan sumun vuoksi eikä ole päässyt ilmaan taittamaan matkaa tänne Madeiralle. Alunperin meidän piti olla ilmassa klo 18.05 ja jatkolentomme lähteä Helsinkiin klo 22.00 mutta nyt kello paukuttelee jo puoli kahdeksaa eikä koneemme ole siis ede slähtenyt tännepäin Lissabonista. Pahasti alkaa näyttää siltä, että tnä vuonna tulee todella erilainen joulu tyyliin Terminaali (leffa, jossa päähenkilö on juuttunut lentokentällä lähes ikiajoiksi!)

Eilinen iltalaivan saapuminen Porto Santosta Funchaliin oli komea näky. Madeiralla todellakin otetaan joulu tosissaan ja valokoristelut ovat aivan uskomattomat!

Onneksi saimme upgradettua myös paluulentojen paikat ja pääsimme tänne rauhalliseen laungeen pois kiukkuisten ihmisten metelistä ja ihmisvilinästä! Viimehetken lahjaostoksetkin tehtiin vasta täällä kentällä ja onneksi executive-luokalla saa tuoda yhdet ylimääräiset kassit käsimatkatavaroissa niin saadaan lahjatkin mukaan matkustamoon 🙂

Saatiin myös pienet snack kupongit lennon myöhästymisen vuoksi. Harmi ettei tältä kentältä saa muuta kuin sämpylöitä ja leivonnaisia.

Saapa nähdä päästäänkö täältä ollenkaan pois ennen kuin kenttä sulkeutuu klo 23 vai jäädäänkö jo tänne hotelliin? Joka tapauksessa missataan perheemme yhteinen jouluruokailu ja lahjojen avaaminen lasten kanssa 🙁

Saaren Taika Teepuusaippua on nyt kliinisesti tutkittu dermatologisessa valvonnassa ja käyttötesti osoitti, että mikrobien yleinen monimuotoisuus ja runsaus pysyivät vakaina, mikä viittaa siihen, että Teepuusaippua säilyttää ihosi luonnollisen mikrobiomin.
Katso tutkimus klikkaamalla kuvaa.

Piditkö tästä blogista? Seuraa somekanaviani alta, niin pysyt ajan tasalla uusista päivityksistä! Tilaa myös blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat sisällöt ja vinkit kätevästi suoraan sähköpostiisi.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 806 tilaajien joukkoon
Saaren Taika Teepuusaippua on nyt kliinisesti tutkittu dermatologisessa valvonnassa ja käyttötesti osoitti, että mikrobien yleinen monimuotoisuus ja runsaus pysyivät vakaina, mikä viittaa siihen, että Teepuusaippua säilyttää ihosi luonnollisen mikrobiomin.

Katso tutkimus klikkaamalla kuvaa.

Seuraa Somessa!

Piditkö tästä blogista? Seuraa somekanaviani alta, niin pysyt ajan tasalla uusista päivityksistä! Tilaa myös blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi, niin saat tuoreimmat sisällöt ja vinkit kätevästi suoraan sähköpostiisi.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 806 tilaajien joukkoon

Saattaisit pitää myös seuraavista

Millaista on Saaren Taian tuotekehitys, mitä se pitää sisällään?

Millaista on Saaren Taian tuotekehitys, mitä se pitää sisällään?

Saaren Taian tuotekehitys on yhdistelmä luovuutta, tiedettä ja rakkautta ihonhoitoon. Jokainen tuote suunnitellaan tarkkaan vastaamaan ihon tarpeita, olipa kyseessä sitten nuori, herkkä tai kuiva iho. Tässä artikkelissa pääset kurkistamaan, miten innovatiiviset tuotteet, kuten keramideja ja prebiootteja sisältävä kasvovoide, syntyvät.

herkulliset naan-leivät pannulla

Herkulliset naan-leivät pannulla

Nämä kotikeittiössä paistetut naan-leivät ovat ilo arjessa ja juhlapöydässä. Pehmeä ja mehevä rakenne yhdistettynä rapeaan pintaan tekee niistä vastustamattomia – ja kun kerran kokeilet, huomaat, että nämä valmistuvat vaivatta uudelleen ja uudelleen!

Miten puhdistaa kahvinkeitin – kattava opas perusteelliseen puhdistukseen

Miten puhdistaa kahvinkeitin – kattava opas kahvinkeittimen perusteelliseen puhdistukseen

Kahvinkeittimen säännöllinen puhdistus on tärkeää, jotta kahvi maistuu hyvältä ja keitin toimii moitteettomasti. Tästä artikkelista löydät selkeät ohjeet kahvinkeittimen puhdistamiseen etikalla, ruokasoodalla ja sitruunahapolla, jotta voit nauttia laadukkaasta kahvista ja huolletusta keittimestä pidempään.

Discover more from Koti saaressa lifestyle blogi

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading