Jokioisten museorautatien höyryjuna-ajelu

Päästiin kokemaan upea höyryjuna-ajelu Jokioisten museorautatiellä ja voin sanoa, että suosittelen tätä kokemusta ihan kaikille, niin aikuisille, kuin lapsillekin!

Alla 8:n minuutin video ajelusta, jossa lähtö tapahtui Jokioisten asemalta Sohvi-veturilla, joka on ensimmäinen itsenäisessä Suomessa valmistettu höyryveturi ja vaihto tapahtui Minkiöllä takaisin Jokioisten suuntaan ja pääsimme Helgan kyydillä, joka on Suomen vanhin liikenteessä oleva höyryveturi.

Sohvi on valmistettu Tampereen Pellava ja -Rautateollisuus Oy:n eli Tampellan konepajassa vuonna 1917. Numero 5 on ensimmäinen itsenäisessä Suomessa valmistunut veturi.

Helga on valmistettu Tampereella Tampereen Pellava- ja Rautateollisuus Oy:n eli Tampellan veturitehtaalla. Veturi valmistui vuonna 1909 ja sai valmistusnumerokseen 141, eli veturi on 141. tehtaan valmistama veturi.


Museorautatieltä voi vuokrata myös resiinan ja tehdä hauskan resiinaretken joko Jokioistetn suuntaan tai Humppilan suuntaan. Humppilaan mennessä on hiukan mäkiä, jotka takaisin tullessa tietenkin auttavat vauhdin saamiseen. Jokioisten suunnalla pääsee ylittämään Suomen vanhimman rautatiekäytössä olevan sillan 🙂

Jokioisten ja Humppilan alueella on liikennöity kapearaiteisilla höyryjunilla yli 115 vuotta.

23 km pitkä rata Jokioisten kautta Forssaan on avattu vuonna 1898 ja se oli toinen Suomen yleiselle liikenteelle avattu rata. Kapearaiteisen radan valinta perustui sen edullisempaan hintaan leveäraiteiseen nähden.

Radan auetessa sillä oli 5 liikennepaikkaa; Humppila, Minkiö, Jokioisten kartanon seisake, Jokioinen ja Forssa.

Forssassa rata oli suorassa yhteydessä Finlanysonin tehtaan sähkörataverkkoon.

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Matkapäivänämme Minkiössä oli maalaistori ja osa Minkiön P-paikoista oli torimyyjien käytössä. Lähdimme liikkeelle siis Jokioisten asemalta, jossa söpö keltainen asemarakennus odotti matkustajia ostamaan lippujaan 🙂

Asemarakennuksen sisällä oli vanhan ajan tunnelmaa. Resiinaretki artikkelissamme kerroimme, että Jokioisten museorautatiellä on oma puhelinlinja Minkiöstä Jokioisille ja Humppilaan, eli rautatien ei tarvitse puhella normaalissa puhelinverkossa laisinkaan 🙂

Sohvi saapui viheltäen ja puksuttaen ja me asemalla odottajat olimme intoa täynnä!

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Sohvi irroitettiin vaunuista ja peruutettiin vaihtoraiteelle, jotta se pääsi vaunujen eteen lähtösuuntaan takaisinpäin.

Sohvi otti säiliöönsä vähän vettä ja puksutti sitten vaunujen eteen.

Lipuntarkastaja kävi tarkastamassa ja rei’ittämässä liput asianmukaisessa asussa 🙂

Höyryjen päästelyn jälkeen lähdettiin matkaan.

Maisemat vaihtuivat junan klonksuttaessa heiluen eteenpäin. Tunnelma oli varmasti täsmälleen sama kuin sata vuotta sitten 😀

Minkiössä oli pieni pysähdys ja jäimme pois Sohvin kyydistä.

Olisimme voineet jatkaa Minkiöstä vielä Humppilaan, mutta nähtyämme Helgan saapuvan Minkiöön, oli meidän hypättävä pois Sohvin kyydistä ja päästävä Helgan kyytiin 🙂

Helga päästeli höyryjään pysähdyksensä aikana ja uteliaat kerääntyivtä sitä katsomaan.

Asemarakennuksessa kävi kuhina, kun ihmiset ostivat lippuja ja katsoivat asemarakennuksen sisällä olevia historiallisia esineitä.

Myös kahvilasta löytyy paljon vanhaa esineistöä, vanhoja mainoksia ja tietenkin matkamuistoja esim. t-paitoja, kortteja, kirjoja, lehtiä ym.

Sohvi vierestämme lähti ensinnä liikkeelle kohti Humppilaa. Ratatyöntekijä kävi huiskuttamassa lippujaan ja huusi ”Juna lähtee, tåget avgor”

Helgan konduktööri alkoi valmistautua lähtöön.

Ja ratatyöntekijä meni takaisin asemarakennukselle.

Lähtö tapahtui sukkeleen, tuut tuut ja sitten mentiin 🙂

Lähitalojen lapset olivat junaa odottamassa ja vilkuttelivat meille mennentullen 😀

Helga päästeli mahtavia sauhuja ja tuntui jännälle haistella höyryjunan savuja ja miettiä, että tälle se varmaan tuoksui myös sata vuotta sitten 🙂

Jokioisilla Helga irroitettiin vaunuista ja ajettiin vaihtoraiteelle ja sitä kautta vaunujen toiseen päähän jatkamaan matkaansa takaisin Minkiölle ja Humppilaan.

Katso Jokioisten museorautatien tapahtumakalenteria ja juna-aikatauluja http://www.jokioistenmuseorautatie.fi/fi/aikataulut-tapahtumat

Ja kun menet käymään siellä, muista käväistä myös junahalleissa ihailmassa suurta valikoimaa kauniita höyry- ja sähköjunia, henkilökunta esittelee niitä teille mielellään ja kertoo lisää paikan- ja junien historiasta sekä korjaustoimista mitä museorautatiellä juniin ja vaunuihin on tehty.

Jokioisilla on tällä hetkellä Suomen vankin osaaminen höyryveturien suhteen 🙂

https://photos.smugmug.com/Places/Jokioisten-museorautatie/i-Mp5wTx5/0/L/Jokioisten%20museorautatie%20152-L.jpg

Lähteet: http://www.jokioistenmuseorautatie.fi/fi/infosivut/museorautatien-hoeyryveturit

http://www.jokioistenmuseorautatie.fi/fi/sijainti-taustat

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 802 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella!

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella!

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella! Olen aikaisemmin kärsinyt keratosis pilariksesta aina koko kylmän kauden ajan, mutta nyt viimeiset n. 5 vuotta olen ollut vaivasta vapaa, kiitos Saaren Taika -tuotteiden!

Huomaatko eron? Saaren Taika booster seerumit muuttivat ihoani välittömästi!

Booster seerumit tasoittivat ihoni rakennetta, madalsivat ryppyjä, tekivät ihostani kimmoisamman näköisen ja vähensivät ihoni punaisuutta sekä tasoittivat ihoni värisävyä. Ja kaikki tämä YHDEN käyttökerran jälkeen!

Aika vaikuttava lopputulos, eikö vain? Jo ensimmäisellä käyttökerralla huomasin ihoni olevan sileämpi, tasaisemman värinen ja yleisesti ottaen terveemmän ja hehkuvamman näköinen.

Finnlines Finnsirius kokemuksia Owner’s suitesta ja melkein neitsytmatkasta

Kuten niin usein lähes joka paikassa; kaikkien uusien juttujen kanssa on alussa ongelmia, ja niin oli Finnsiriuksellakin. Kerrotakoon kuitenkin heti tähän perään, että olipa ongelman laatu sitten mikä tahansa, on Finnsiriukselle onnistuttu saamaan sellainen henkilökunta, että olipa kyseessä maa-henkilökunta, tai kyydissä oleva, niin mikään ongelma ei jäänyt ratkaisematta ja palvelu oli aina erittäin lämmintä, ystävällistä, ratkaisukeskeistä sekä ylitsevuotavaa!

Eli mikään ongelma ei jättänyt hiventäkään negatiivista vivahdetta matkaamme ja siitä kiitos onnistuneelle rekrytoinnille ja asiakkaat hyvin huomioon ottavalle henkilökunnalle <3 Naantali - Långnäs - Kapelskär laivareitille saapui uutta, kun Finnlinesin uusi Superstar -luokan alus Finnsirius aloitti liikennöinnin syyskuussa 2023. Näin hypetystä ja mainoksia Finnsiriuksen neitsytmatkasta ja halusin tottakai kokea sen, onhan Finnlines kyydinnyt meitä useasti Itämerellä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: