Jokioisten museorautatien höyryjuna-ajelu

Päästiin kokemaan upea höyryjuna-ajelu Jokioisten museorautatiellä ja voin sanoa, että suosittelen tätä kokemusta ihan kaikille, niin aikuisille, kuin lapsillekin!

Alla 8:n minuutin video ajelusta, jossa lähtö tapahtui Jokioisten asemalta Sohvi-veturilla, joka on ensimmäinen itsenäisessä Suomessa valmistettu höyryveturi ja vaihto tapahtui Minkiöllä takaisin Jokioisten suuntaan ja pääsimme Helgan kyydillä, joka on Suomen vanhin liikenteessä oleva höyryveturi.

Sohvi on valmistettu Tampereen Pellava ja -Rautateollisuus Oy:n eli Tampellan konepajassa vuonna 1917. Numero 5 on ensimmäinen itsenäisessä Suomessa valmistunut veturi.

Helga on valmistettu Tampereella Tampereen Pellava- ja Rautateollisuus Oy:n eli Tampellan veturitehtaalla. Veturi valmistui vuonna 1909 ja sai valmistusnumerokseen 141, eli veturi on 141. tehtaan valmistama veturi.


Museorautatieltä voi vuokrata myös resiinan ja tehdä hauskan resiinaretken joko Jokioistetn suuntaan tai Humppilan suuntaan. Humppilaan mennessä on hiukan mäkiä, jotka takaisin tullessa tietenkin auttavat vauhdin saamiseen. Jokioisten suunnalla pääsee ylittämään Suomen vanhimman rautatiekäytössä olevan sillan 🙂

Jokioisten ja Humppilan alueella on liikennöity kapearaiteisilla höyryjunilla yli 115 vuotta.

23 km pitkä rata Jokioisten kautta Forssaan on avattu vuonna 1898 ja se oli toinen Suomen yleiselle liikenteelle avattu rata. Kapearaiteisen radan valinta perustui sen edullisempaan hintaan leveäraiteiseen nähden.

Radan auetessa sillä oli 5 liikennepaikkaa; Humppila, Minkiö, Jokioisten kartanon seisake, Jokioinen ja Forssa.

Forssassa rata oli suorassa yhteydessä Finlanysonin tehtaan sähkörataverkkoon.

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Matkapäivänämme Minkiössä oli maalaistori ja osa Minkiön P-paikoista oli torimyyjien käytössä. Lähdimme liikkeelle siis Jokioisten asemalta, jossa söpö keltainen asemarakennus odotti matkustajia ostamaan lippujaan 🙂

Asemarakennuksen sisällä oli vanhan ajan tunnelmaa. Resiinaretki artikkelissamme kerroimme, että Jokioisten museorautatiellä on oma puhelinlinja Minkiöstä Jokioisille ja Humppilaan, eli rautatien ei tarvitse puhella normaalissa puhelinverkossa laisinkaan 🙂

Sohvi saapui viheltäen ja puksuttaen ja me asemalla odottajat olimme intoa täynnä!

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Sohvi irroitettiin vaunuista ja peruutettiin vaihtoraiteelle, jotta se pääsi vaunujen eteen lähtösuuntaan takaisinpäin.

Sohvi otti säiliöönsä vähän vettä ja puksutti sitten vaunujen eteen.

Lipuntarkastaja kävi tarkastamassa ja rei’ittämässä liput asianmukaisessa asussa 🙂

Höyryjen päästelyn jälkeen lähdettiin matkaan.

Maisemat vaihtuivat junan klonksuttaessa heiluen eteenpäin. Tunnelma oli varmasti täsmälleen sama kuin sata vuotta sitten 😀

Minkiössä oli pieni pysähdys ja jäimme pois Sohvin kyydistä.

Olisimme voineet jatkaa Minkiöstä vielä Humppilaan, mutta nähtyämme Helgan saapuvan Minkiöön, oli meidän hypättävä pois Sohvin kyydistä ja päästävä Helgan kyytiin 🙂

Helga päästeli höyryjään pysähdyksensä aikana ja uteliaat kerääntyivtä sitä katsomaan.

Asemarakennuksessa kävi kuhina, kun ihmiset ostivat lippuja ja katsoivat asemarakennuksen sisällä olevia historiallisia esineitä.

Myös kahvilasta löytyy paljon vanhaa esineistöä, vanhoja mainoksia ja tietenkin matkamuistoja esim. t-paitoja, kortteja, kirjoja, lehtiä ym.

Sohvi vierestämme lähti ensinnä liikkeelle kohti Humppilaa. Ratatyöntekijä kävi huiskuttamassa lippujaan ja huusi “Juna lähtee, tåget avgor”

Helgan konduktööri alkoi valmistautua lähtöön.

Ja ratatyöntekijä meni takaisin asemarakennukselle.

Lähtö tapahtui sukkeleen, tuut tuut ja sitten mentiin 🙂

Lähitalojen lapset olivat junaa odottamassa ja vilkuttelivat meille mennentullen 😀

Helga päästeli mahtavia sauhuja ja tuntui jännälle haistella höyryjunan savuja ja miettiä, että tälle se varmaan tuoksui myös sata vuotta sitten 🙂

Jokioisilla Helga irroitettiin vaunuista ja ajettiin vaihtoraiteelle ja sitä kautta vaunujen toiseen päähän jatkamaan matkaansa takaisin Minkiölle ja Humppilaan.

Katso Jokioisten museorautatien tapahtumakalenteria ja juna-aikatauluja http://www.jokioistenmuseorautatie.fi/fi/aikataulut-tapahtumat

Ja kun menet käymään siellä, muista käväistä myös junahalleissa ihailmassa suurta valikoimaa kauniita höyry- ja sähköjunia, henkilökunta esittelee niitä teille mielellään ja kertoo lisää paikan- ja junien historiasta sekä korjaustoimista mitä museorautatiellä juniin ja vaunuihin on tehty.

Jokioisilla on tällä hetkellä Suomen vankin osaaminen höyryveturien suhteen 🙂

https://photos.smugmug.com/Places/Jokioisten-museorautatie/i-Mp5wTx5/0/L/Jokioisten%20museorautatie%20152-L.jpg

Lähteet: http://www.jokioistenmuseorautatie.fi/fi/infosivut/museorautatien-hoeyryveturit

http://www.jokioistenmuseorautatie.fi/fi/sijainti-taustat

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.