Iso paha yrittäjä, hyi, hyi, miten kehtaat?

Iso paha yrittäjä, hyi, hyi, miten kehtaat?

Ja ajattelet vielä rahaakin? Ahne sika!

No.

Ehkä hieman raflaavasti aloitettu, mutta toisaalta, so not! Yrittäjyys on mahtava asia. En voisi olla onnellisempi missään muussa hommassa! Yrittäjyys on vapautta parhaimmillaan. Vapautta valita työajat, vapaus valita työmäärä, vapaus valita oma palkkansa ja vapaus valita työkaverinsa. Ainakin onnellisessa tapauksessa 😀

80% ajasta yrittäjyys on kyllä ihan kaikkea muuta. Palkkansa saa toki valita… Jos haluaa hyvän palkan, täytyy tinkiä vapaa-ajasta ja tehdä normiduunarin tuplavuoroa, eli jotain 14-16 tuntista päivää. Jos haluaa paljon vapaa-aikaa, saa tinkiä palkastaan, sillä ei se raha kassaan virtaa yrittäjän istuessa laiturin päässä ongella 😀

Yrittäjyys on myös jatkuvaa arvosteltavana oloa ja tasapainottelua mielipiteiden ja toiminnan välillä.

Tässä viime aikoina olen taas enemmän ja enemmän törmännyt kaikenmaailman mielipiteisiin, joihin muutamaan kirjoitan nyt vastauksen. Jos olet herkkä ottamaan hernettä nenään, niin tässä kohtaa voisi olla hyvä hetki siirtyä vaikka katsomaan Salkkareita tai kuokkimaan kukkamaata. En aio kirjoittaa kauniisti, en korrektisti, enkä kaikkia miellyttäen.

En ole hajuton, mauton taikka näkymätön, vaikka moni minut mielellään sellaiseksi haluaisi pakottaa. Minulla on mieli, ja se voi pahastua, ihan kuten sinunkin mielesi. Minulla on tunteet, ja niitä voidaan loukata, ihan kuten sinunkin tunteitasi. Minulla on tarpeet ja niitä tulee tyydyttää, ihan kuten sinunkin tarpeitasi.

Kerron sinulle ihan ensiksi verkkokauppayrittäjän ehkä eniten kohtaamista valituksista, eli toimituskuluista. En voi puhua kuin omasta puolestani, sillä en tiedä muiden verkkokauppojen kulurakennetta, enkä sopimuksia. Omassa verkkokaupassani toimituskulut sisältävät pienen osan kaikkea seuraavaa:

-Pahvilaatikot, sekä tilat niiden varastointiin, tilan vakuutukset, sähköt, lämmitys ja sen sellainen.

-Pakkausteippi, sekä hyllyt niiden säilyttämiseen.

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY

-Osoitetarrat, sekä niiden säilytystilat, osoitetarratulostimet, läppärit, hiiret, netti ja sen sellaiset, joita tarvitaan, jotta osoitetarraan saadaan osoite.

-Työntekijät, heidän tuntipalkkansa, heidän ennakonpidätyksensä, heidän lomapalkkansa, heidän työeläkemaksunsa, heidän työttömyysvakuutusmaksunsa, heidän henkivakuutuksensa, heidän työtapaturmavakuutuksensa, heidän ammattivakuutuksensa, heidän työnantajamaksunsa, heidän liiton maksunsa, heidän työterveyskulunsa, heidän autopaikkamaksunsa, heidän sosiaalitilojen tarvikkeet (mikro, jääkaappi, niiden sähköt, astiat, tiskiaineet, vessapaperi, siivooja) ja kaikki muu sellainen kulu, jota tulee, kun työssä käy ihmisiä, joilla on tarpeita.

-Toimituskulu, joka sisältää paketin kuljetuksen kappalehinnan, sekä painolisän per 100 grammaa, polttoainekulun, sekä noudon meiltä toimittajan jakelupisteeseen.

Kaikki tämä maksaa meille n. 8-9 euroa yhtä pikkupakettia kohden. Jos myisimme pääasiassa hintavaa tavaraa, olisi helppoa sujauttaa suurin osa tästä hinnasta itse tuotteeseen, tai jos suurin osa asiakkaistamme ostaisi kerralla useamman tuotteen, mutta kun asiakkaamme ostavat pääasiassa sen yhden saippuan, niin emme voi laittaa siihen esim. 5 euroa hintaa saippuan päälle piilotoimituskuluiksi, vaan veloitamme asiakkaalta pienen korvauksen toimitusmaksua ja kustannamme sen lopun itse.

Kaikki yllämainitut kulut (paitsi palkat) on neuvoteltu niin alas, kuin vain mahdollista. Palkkaa taas työntekijämme saavat korkeampana, kuin mitä vastaavasta työstä normaalisti maksetaan, sillä tykkäisin, että työntekijäni olisivat pääasiassa onnellisia, kun ovat meillä töissä. Emme todellakaan halua lähteä työntekijöidemme palkkoja alentamaan saadaksemme toimituskuluja pienemmiksi.

Mistä pääsenkin seuraavaan valituksen aiheeseen, joka on aivan varmasti tuttu monelle, monelle yrittäjälle. Nimittäin joko sitä kuulee asiakkailtaan valituksia, että joku se-ja-tämä-tuote ei ole valmistettu Suomessa, tai että tuo-ja-tuo-tuote on liian kallis. Palkansaajat taas valittavat, että Suomessa ei palkalla elä ja palkka ei riitä jne.

No, jos laskisin nyt työntekijöideni palkkaa, jotta saisin toimituskuluista valittavat asiakkaani tyytyväisiksi, niin työntekijöilläni olisi hiukan kurjempaa. Palkka ei ehkä riittäisikään niin hyvin pikku Pena-Marjatan uusiin rattaisiin tai Luppa-Mustin allergia-raksuihin. Työntekijöillä olisi kurjaa, minulla olisi kurjaa, kaikilla paitsi joillakin asiakkailla olisi kurjaa.

Ja ihan sama juttu niissä tuotteissa. Suomessa valmistaminen on huomattavasti kalliimpaa, kuin esim keskieuroopassa, johtuen jo ihan siitä, että rahti tänne päin maksaa paljon enemmän, kuin lähemmäs tuottajamaata, kuten esim. oliiviöljyn rahtaaminen Espanjasta naapurimaahan Ranskaan vs. Suomeen. Ja nyt korona aikana vielä enemmän. Toimituskulut tänne Suomeen on joillakin toimittajilla jopa kymmenkertaistuneet. Toimituksen viivästymisistä koronan vuoksi en nyt tässä kirjoituksessa edes mainitse!

Myös työn sivukulut ovat täällä kalliimmat kuin monessa muussa Euroopan maassa, ja siksi monet tuotteetkin ovat täällä hintavampia kuin toisaalla. Se taas aiheuttaa mielipahaa, koska suomalaisella palkalla ei elä ja siten ei voi ostaa kallistakaan, mutta toisaalta, jotkut haluaisivat kotimaista, koska se nyt vaan on niin paljon kivempaa.

Näetkö. Yrittäjyys on kokoaikaista tasapainoilua sen ja tämän mielipiteen välillä.

Jos asiakaskunta valittaa tuotteiden saatavuusongelmista, etkä ole varoissasi investoida vielä laajentamiseen ja tuotat osan saippuoista saippuakäsityöläisellä Ranskan maaseudulla, olet ahne sika, joka teettää tuotteita vain ulkomailla. Jos taas et vastaa kysyntään, olet ihan paska, etkä ajattele jälleenmyyjiäsi tai asiakkaitasi, kun kaikille halukkaille ei riitäkään tuotteita. Ja niin edelleen.

Ahne sika ja paska olet joka tapauksessa.

Jos taas saavutat jossakin kohtaa niin mahtavan tilanteen, että lopulta uskallat antaa pankille lainojen pantiksi kotisi, yrityksesi, liikehuoneistosi ja aivan kaiken, joka mahdollistaa sinulle, perheellesi ja työntekijöillesi sekä heidän perheilleen elämisen, asumisen ja työpaikan, niin olet edelleen ahne sika.

Koska jos yrität tehdä tasaista ja suht varmaa myyntiä ylläpitääkseksi sen kaiken, jolla voit taata työntekijöillesi vakituisen työpaikan, niin ajattelet vain rahaa.

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY

Mutta tiedätkö mitä?

Niin ajattelenkin, ajattelen suurimmalta osin enää tänäpäivänä vain rahaa.

Koska tarvitsen sitä maksaakseni tuotantotilojeni, toimitilojeni ja varastojeni vuokrat, sähköt, vedet, netit. Tarvitsen rahaa maksaakseni raaka-aineet, joista valmistuu ne tuotteet, joita jotkut haluaisivat halvalla, tai mieluummin ilmaiseksi. Tarvitsen rahaa, jotta voin maksaa 12 työntekijälleni palkkaa, jolla on mahdollista elää täällä kalliissa Suomessa. Ja tarvitsen rahaa, jolla maksan lainani, jottei pankki vie koko yritystä, kotia, liiketilaa ja kaikkea muutakin.

Minulla on tarpeet. Kuten sinullakin. Minulla on koti, sellainen, joka luultavasti sinullakin on. Paikka jossa nukkua, syödä, kasvattaa lapsia ja viettää perhe-elämää. Minun kotini on pankilla lainan panttina. Jos en ajattele rahaa ja yritä kaikin mahdollisin keinoin tehdä myyntiä tässä hankalassa maailmantilanteessa, missä kaikki on epävarmaa ja moni ihminen vailla työtä sekä palkkaa, niin kohta minulla ei enää ole kotia.

Minulla on myös yritys, sekä yrityksellä käytettävissään tiloja. Niissä tiloissa valmistuvat ihanat tuotteemme, ja siellä ne myös varastoidaan ja pakataan sinulle, mikäli olet asiakkaamme. Niissä tiloissa työskentelee itseni lisäksi 11 muuta ihmistä. Heillä jokaisella on koti ja perhe. Harrastukset ja elämä. Heillä jokaisella on myös vakituinen työpaikka.

Jos minä en ajattelisi jatkuvasti miten saan myyntiä, minulla ei olisi yritykselleni tiloja. Jos minulla ei ole tiloja, ei minulla ole työntekijöitä. Jos minulla ei ole työntekijöitä, niin mistä he saisivat palkkansa? Osalle heistä varmaan löytyisi töitä muualtakin, mutta osan tilanne on sellainen, että heille ei vakituista työpaikkaa ole tarjolla.

Joten tunnustan. Olen iso paha yrittäjä. Ajattelen RAHAA!

Raha, raha, raha! Maailma pyörii rahalla. Työntekijät sitä tahtovat, sillä ilman rahaa he eivät suostu töihin. Tosin en ole tätä itse testannut 😀 Tulisitko minulle töihin 5 päivää viikossa tänne Perniöön, 8 tuntia päivässä, jos palkaksi saisit vaikkapa vain kiitoksen? No, ehkä työhön voisikin saada ilmaistakin työvoimaa, mutta ilmainen ei kyllä kelpaa pankille lainanmaksuksi, eikä kuljetusfirmalle korvaukseksi. En usko, että ilmaisella myöskään toimitettaisiin meille pahvilaatikoita tilauksille 😀 Joten se siitä, yritys ei pyöri ilman rahaa, etkä sinä, enkä minäkään selviä ilman rahaa.

Ja tietenkin rehellisyyden nimissä kerron, että otan minä itsellenikin tästä kaikesta palkkaa. En minä tätä ilmaiseksi tee, eikä kukaan muukaan perheenjäsen, joka meidän yritykseen on palkattu. Paitsi aina silloin, kun on tiukkaa, kuten nyt viimeaikoina. Me johtoporsaat olemme tehneet jo jonkin aikaa taas palkattomasti tunteja. Mutta sekin on tuttua jokaiselle yrittäjälle. Kun on tiukkaa, ensinnä jätetään oma palkka maksamatta. Sitten jätetään muiden perheenjäsenten, mikäli sellaisia on. Sitten anellaan laskuille maksuaikaa ja vasta viimeisenä vähennetään työntekijöiden tunteja tai lomautetaan.

Tyttäreni, joka on toimitusjohtajana meillä, on tehnyt ensin täyden 8-tuntisen työpäivän omassa yrityksessään ja ajanut sen jälkeen tunnin meidän varastolle tekemään toisen 8-tuntisen. Useana päivänä ja useana viikkona! Mieheni tekee useita kertoja viikossa aamu- ja iltavuoron yhteen putkeen saippuan valmistuksessa. Nyt viimeaikoina kumpikin myös ilman palkkaa. Korona, kun ei meitäkään ole päästänyt ihan helpolla.

Että jos joku miettii, miksi meillä on lähiaikoina ollut paljon eri tarjouksia. No siksi, että tulisi edes sen verran rahaa, että saa muilla työntekijöillä pidettyä täydet tunnit ja saisi heille maksettua palkan! Ja miksi tässä nyt on niin hitsin tiukkaa? No, koska minä hölmö menin ja kokeilin edullisempia toimituskuluja, jopa ilmaisiakin tarjosin! Juuri sen verran tuli kassaan vajetta mitä pitäisi maksaa kuljetusyhtiölle, joten tässä sitä ollaan. Jälleen yksi toive toteutettuna ja itse kurkkua myöten lirissä 🙂

Että kyllähän se raha tässä aika usein on päälimmäisenä ajatuksena. Pienimuotoisesti jos toimisimme edelleen, niin että minä yksin tekisin vaikkapa 500 saippuaa viikossa, eikä sillä toiminnalla tarvitsisi elättää ketään. Miehellä olisi vuorotyö tehtaassa, josta varmaa tulovirtaa tulisi perheen elannoksi, niin mikäpäs siinä. Ei rahalla väliä. Kotikutoisen näköistä ja ihanaa auvoa olisi somemme edelleen täynnä.

Vaan miksi pitäisi olla jotakin mitä emme ole. Emme ole enää pieni yritys. Viime vuonna teimme melkein kolmenmiljoonan euron liikevaihdon. Saippuoita lähtee meiltä yli 10 000 kappaletta joka kuukausi. Emme me ole enää mikään pieni kotinyhertämö Särkisalosta, jonka jokainen saippua on käsin koristeltu, rakkaudella ja hellyydellä. Saippuamme ovat olleet niin rakastettuja, että käsin koristelut on aikaa sitten saanut jäädä. Käsintyönä toki ne edelleen tehdään, mutta ei niitä enää ole aikaa käsin koristella. Ja miksi tarvisikaan, meillä on upea ja kaunis logo, joka painautuu jokaiseen saippuaan merkiksi laadusta, josta brändimme tunnetaan!

Joten, jotta yritys voisi toimia, on jonkun yrityksessä ajateltava rahaa 🙂

Ja väitänpä, että meidän yrityksessä sitä rahaa ajattelee 11 muutakin, kuin vain minä 😀 Toivottavasti lähiaikoina meitä rahan ajattelijoita olisi yritykselläni vieläkin enemmän, sillä olisi mahtavaa saada palkata pari uutta tuotantotyöntekijää saippuaa, voiteita ja pyykkietikoita tekemään, ja miksei sitten voisi tuoda takaisin myös imurointipuuterin ja kaikki muutkin mitkä tuotantokiireen ja tilanpuutteen vuoksi on jouduttu jättämään pois valikoimasta!

Ja nyt, kun olemme juuri ottaneet yli puolet isomman lainan, kuin mitä omakotitalomme on maksanut, niin ajattelen rahaa kahta kauheammin! Ajattelen rahaa, jotta voin maksaa pankille 4000 euroa joka kuukausi, jotta saan pitää liiketilani, kotini ja yritykseni. Sen lisäksi ajattelen rahaa, jotta voin maksaa asuntolainani. Lisäksi ajattelen rahaa, jotta voin saneerata uuteen liiketilaan kosmetiikanvalmistukseen kelpaavat tilat, jotta voin palkata sitä kallista työvoimaa valmistamaan niitä kalliita kotimaisia saippuoita sinne 😀

Joten tässä sitä ollaan. Kahden mielipiteen välissä. Uskon, että työntekijäni tykkäävät suht helposta, mutta kohtalaisen ok-palkkaisesta vakituisesta työstä ja suurin osa asiakkaistammekin tykkäävät, kun suosikkeja on nyt pääasiassa jatkuvasti saatavilla, eikä tarvitse ostaa ”ei-oota”. Ja tässä se nähdään, että kaikkia ei voi miellyttää. Sillä kun yhteen suuntaan kumarrat, niin toiseen pyllistät 🙂

Aurinkoista viikonloppua! Ps. Saaren Taika suosikit tämän viikonlopun -15% alekoodilla: AHNEYRITTAJA Tervetuloa ostoksille! https://shop.saarentaika.com/

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY
Varaston rullakossa nukkuu lapsenlapseni Juulia <3