Hidas sunnuntai

Hidas sunnuntai

Tervehdys sunnuntaihisi arvoisa lukijani!

Minulla on tänään oikein tällainen kunnon slow morning. Mies on juuri tullut yövuorostaan ja minä siemailen kuumaa kahvia keittiössä tuoksukynttilöiden- ja läppärin valossa hitaasti heräillen. Koirat kuorsaa pedissään eikä talossa kuulu muuta ääntä kuin silloin tällöin käynnistyvä läppärin tuuletin ja näppäinten äänet. Ihana sunnuntai!

Rakastan kynttilöitä, etenkin tuoksukynttilöitä ja sytytänkin kynttilät lähes joka aamu keittiön pöydälle valoa ja tuoksua tuomaan. Tänään täällä palaa 2 elämäni ensimmäistä itse valmistamaani tuoksusoijakynttilää (kyllä vain, ne samat edelleen, huikean pitkä paloaika näissä!), sekä yksi kaunis Ystävänpäiväksi suunnattu Limited Edition Darjeeling Tea (uusi leppparituoksuni) ja yksi Kookos. Ihana tuoksusekoitus valtaa keittiön, kun kynttilöiden tuoksut sekoittuvat kahvini tuoksuun.

Eilen oli taas talkoopäivä ja koko perhe äitiäni myöten oli täällä valmistamassa tuotteita jälleenmyyjille. Huomaan, että vaikka alan olla jo huomattavasti stressittömämpi ja pirteämpi kuin joitakin viikkoja sitten, en siltikään jaksa hirveästi tehdä yhdellä kertaa 🙁 Kaipa se masennus vaan pitää minua otteessaan ja vaikuttaa toimintakykyyni vaikka miten yritän pyristellä sen otteesta. Harmillista! Itse olisin niin mielelläni pirteä ja energinen niin kuin ”kaikki muutkin”, ja jaksavainen ja väsymätön, vaan minkäs teet jos voimia ei ole, niin niitä ei vaan ole 🙁 Onneksi on mies, poika ja äiti jotka auttavat aina, kun on tarvetta!

Millaista se elämä sitten on minun nahoissani, masennuksen, ADD:n, sosiaalisten tilanteiden pelon sekä erityisherkkyyden kanssa? Aika ihanaa! Nuorena tosin olin ärsyyntynyt etten ollut niinkuin muut ja minua kiusattiinkin jonkun verran, vaan ketäpä ei olisi kiusattu, elettiin karua 80- ja 90-lukua, kaikkia kiusattiin siihen aikaan!

Tänä päivänä olen tyytyväinen, että mulla on ADD. Se tarkoittaa, että puhun ja teen ensin, mietin vasta sitten! Tein ensin ja mietin vasta sitten myös silloin kun päätin ottaa Y-tunnuksen ja perustaa yrityksen. Kuka hitto nyt kouluttautumattomana moiseen ryhtyy, ymmärtämättä yrittäjyydestä tuon taivaallista? Samalla meiningillä mentiin myös valokuvanäyttelyiden kanssa. Mulla ei ollut aavistustakaan miten sellainen järjestetään, mutta päätin sellaiseen ryhtyä sen kummempia miettimättä.

Samaa linjaa olen noudatellut myös designtuotteiden valmistukseen ryhtymisessä. Siinä ohessa ymmärsin kuitenkin käydä myös kouluttautumassa ja suoritinkin elämäni ensimmäisen ammattitutkinnon siinä hiukan alle nelikymppisenä 😀 Tuotekehittäjä minusta tuli. Kukapa olis arvannut siitä autoja varastelevasta villistä poikatytöstä?? Mulla on muuten mun (aika pitkähkö) CV tuolla Saaren Taika® sivuilla nykyään, en tosin ole enää jaksanut uusimpia näyttelyitä saati lehtihaastatteluita (taas tuli muuten tällä viikolla yksi pyyntö) CV:seen kirjata, mutta jos haluat lukaista niin se  löytyy täältä: https://www.saarentaika.com/kuka/

ADD:stä on ollut mulle aikuisiällä paljon hyötyä. Meillä tarkkaavaisuushäiriöisillä on nimittäin kyky tutkia meitä kiinnostavia asioita perin juurin ja rohkeus ryhtyä hullultakin kuulostaviin ideoihin pelkoa tuntematta. Kukapa nyt yhtäkkiä ryhtyisikään valmistamaan esim. saippuaa? Minä lähdin, sillä saippuan historia on mitä mielenkiintoisin (rakastan kaikkea historiaa!!). Tiesitkö, että saippuat on keksitty jo niinkin kauan kuin 5000 vuotta sitten? Ajatteles! Mille ne muinaiset saippuat ovat mahtaneet näyttää? Hyvää osviittaa antavat vielä tänäkin päivänä sillä muinaisella reseptillä samoja valmistusmetodeja käyttäen valmistetut Alepponsaippuat joita voi ostaa Syyrian kujilta.

Ne ovat kaikkea muuta kuin siloisia ja symmetrisiä, niissä on muinaisen maailman tuntua ja sellaisella ajatuksella haluan myös omia Saaren Taika® saippuoitani valmistaa. Kaikki ylimääräinen karsittuna, alusta loppuun käsityönä, vain yksinkertaisimmista ja ehdottomasti luonnollisista aineksista, ilman mitään nykypäivän koneteollisuuteen viittaavaakaan (no muotit ovat silikonista, mutta se onkin sitten ainoa nykyaikainen juttu saippuoissani)!

Historia on mahtavaa! Arvatkaas mitä luin ekat illat, kun muutimme tänne saareen Särkisaloon? Talosta löytynyttä kirjaa jossa kerrotaan jokaisen Särkisalon talon historia. Sen jälkeen haalin käsiini Särkisalon kylän historiasta kertovia kirjoja ja opiskelin lisää jokaisesta alkuperäistalosta ja suvusta joka saarella on ollut siitä lähtien kun saari on ollut asutettu n. 1100-luvulla.

Tätä samaa historian janoa mulla on ollut lapsesta asti. Historia olikin lempiaineeni koulussa vaikka muutoin koulu ei juurikaan kiinnostanut ja lintsasin aika paljon. En tiedä mikä historiassa niin kiinnostaa? Yhtä paljon minua kiinnostaa myös oman sukuni historia ja onnekseni kuulunkin sukuun jonka sukujuuria on tutkittu pitkälle, pitkälle asti. Sukututkimukseen liittyen olenkin saanut monta uutta Facebook ystävää jotka ovat joko läheisempää tai kaukaista sukua minulle <3

Facebook on mahtava keksintö! Siellä tulee seurattua mielenkiintoisia ryhmiä joista saa aivan käsittämättömän paljon uutta tietoa sekä idoita mitä ikinä vaan haluaakaan etsiä. Eilen tein yhden sijoituksen, tai oikeastaan neljä, mutta yhden sijoitusyhtiön kautta kaikki, koska olen seuraillut sijoitukseen liittyvä ryhmiä Facessa ja ymmärtänyt sieltä, että indeksirahastoihin sijoittamalla saattaa pitkässä juoksussa saada enemmän rahoilleen vastinetta, kuin suoriin osakkeisiin sijoittamalla. Niinpä pistin pienen summan kiinni muutamiin Superrahastoihin nähdäkseni miten niissä rahani alkaa tuottamaan. Aikaisemmin minulla on ollut sijoituksia hiukan toisenlaisissa rahastoissa, jotka nekin ovat tällä hetkellä noin 10% voitollisia, mutta ei se haittaa tee kokeilla rinnalla myös jotakin muuta 🙂

Sijoittaminen on sellainen juttu josta haluaisin oppia kovasti lisää, mutta toistaiseksi nuo rahastot ovat riittäneet minulle enkä ole saanut ADD:sta johtuvaa ylimielenkiintoani suunnattua vielä osakesijottamiseen. Ehkäpä senkin aika vielä tulee, mene ja tiedä.

ADD on monella tapaa ollut mulle sekä kirous, että siunaus. Nuorempana ja nuorena aikuisena se oli kirous, koska siitä johtuva jatkuva epäonnistumisen tunne, jännityksenhaku, ajattelemattomuus ja impulsiivisuus saivat minut jatkuvasti vaikeuksiin ja tuntemaan huonommuutta ja tyhmyyttä verrattuna toisiin. Silloin en vielä tiennyt mistä se johtuu, että toisilla onnistuu ja minulla kaikki menee aina vikaan. Helpompi olikin kaveerata kaltaisteni kanssa ja tuntea yhteenkuuluvuutta ja samanarvoisuutta heidän porukassaan.

Aikuisena, kun vihdoin sain diagnoosin tälle ja sain puoleksi vuodeksi ”nepsyvalmentajan” eli neurologisiin sairauksiin perehtyneen ammattilaisen, jonka kanssa käytiin läpi niin ADD:n aikaansaamia arjen ongelmia, kuin ratkaisujakin niihin ja oloni alkoi todella paljon helpottua. Enää en syytellyt itseäni jos lojuin päivän tietokoneen ruutua tuijottaen saamatta mitään aikaan, kun ymmärsin, että ongelma ei ole masennus tai laiskuus, vaan oman etuotsalohkoni erilaisuus neurologisesti normaaleihin nähden, joka aiheuttaa toiminnanohjauksen ongelmia minulla jolloin esim. liian monta tekemätöntä hommaa muuttuvat aivoissani aivomössöksi josta ei saa otetta millään. Silloin hommat jäivät rästiin eikä saanut tehtyä yhtään mitään. Nyt ymmärrän, että kun tämä olo tulee, on irroitettava ajatukset sieltä aivosumusta ja päätettävä, että YKSI asia kerrallaan ja nyt se on esim. astioiden koneeseen laitto.

Tavallisia asioita niille jotka ovat neurologisesti normaaleja. Ihan niinkuin halvaantunut ei saa jalkojaan liikkeelle, neurologisen vian tai vamman omaava ei saa aivojaan liikkeelle. Sellaista on vaikeaa kellekään selittää, jolla ei ole omakohtaista tietoa asiasta.

Vaan nyt pitää lopettaa tämä kirjoittelu ja suunnata suihkuun. Päivä alkaa valkenemaan ja ajattelin käydä juoksuttamassa koiria metsässä. Siellä on maa hivenen valkoisena ja voi olla ihan kivan näköistä ulkona <3

Kiitos, että luit vähän hajanaisen kirjoitukseni, viikonloppuna olisi tarkoitus vieraskynäillä myös Puotimamman blogiin jossa nykyään kirjoittelee Butik-O:n nykyinen omistaja Ilona, myös täältä Särkisalosta 🙂Vastaa


%d bloggaajaa tykkää tästä: