Hermolanvaha, yksi suurimmista siirtolohkareista Etelä-Suomessa

Suomusjärvellä,  vanhan ykköstien ja moottoritien välissä, juuri Aneriojärveä vastapäätä, keskellä peltoa, pienessä metsäsaarekkeessa kököttää Hermolanvaha, yksi Etelä-Suomen suurimmista siirtolohkareista ja Suomen toiseksi suurin rajakivi.
Kivi kulkeutui paikoilleen noin 10-11 000 vuotta sitten jääkauden sulamisvesien mukana.
Tarina kertoo, että kivenlohkare tipahti jättiläiseukon revenneestä esiliinasta.

Paikalle pääsee parhaiten ajamalla Aneriojärven parkkialueelta vastapäätä hiukan Saloon päin olevan nimettömän pikkutien varrella sijaitsevalle ladolle ja jatkaen siitä pellon reunaa kävellen. Reitillä joutuu ylittämään pari suuehkoa ojaa, mutta ainakin tällä hetkellä kummatkin olivat täysin kuivia.

Kiven vieressä on opastekyltti missä kerrotaan vahasta.Kiven päälle pääsee myös ehkä kiipeämään, ainakin joku oli nähnyt suuren vaivan ja kirvestänyt tukista hauskat tikkaat, mutta en suosittele ylös kapuamista, ellet ole todella taitava kiipeilijä 🙂

Jos oikein tarkkaan katsoo kiveä, voi siinä nähdä ukkelin kasvot parissakin eri kohdassa.Vahasta on tipahtanut myös suuri irtolohkare, jonka kolosessa on aivan pieni luola.
Tielle vaha näkyy hyvin metsäsaarekkeestaan.


Lähde: Vahan vieressä seisova opastekyltti
Sijainti: n. Helsingintie 2536 kohdilla tai siitä hiukan Saloon päin menevän nimettömän hiekkatien viereisellä pellolla.
 

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY