Raatalasta löytyy korkea kallio nimeltään Haukkavuori. Se sijaitsee Hongistontien varrella nimettömän pikkuisen hiekkapolun päästä käveltäessä vähän matkaa.
Haukkavuori
Haukkavuori

Haukkavuori
Kansalaisen karttapaikka tietää kertoa, että kallio on 122,4 metriä korkea meren pinnasta mitattuna.
Kallion alapuolella oli kalliosta aikoinaan irronneita isoja lohkareita kauniiseen sekasortoiseen järjestykseen maahan pudonneina, näky oli henkeäsalpaava. Haukkavuori edessä oli yhdellä sanalla kuvattuna JYLHÄ!
Haukkavuori
Suomen kallioperä on koko EU:n paksuin. Tutkimusten mukaan allamme on paikoin jopa 230 kilometriä kiviainesta!
Suomen kallioperä on maapallon vanhimpia.
Se on syntynyt eri vaiheissa 1 600–3 000 miljoonaa vuotta sitten vaihtelevissa geologisissa olosuhteissa. Nuorimmat Suomen kallioperän osat ovat Kaakkois-Suomessa, vanhimmat Karjalassa. Kallioperän ikä näkyy muun muassa siinä, että alueellamme muinoin taivaita kurotelleet korkeat poimuvuoretkin ehtivät eroosion vaikutuksesta tasoittua lähes nykyiselleen jo prekambrisella maailmankaudella, joka päättyi noin 540 miljoonaa vuotta sitten. Kulutusta kestäviä niin sanottuja jäännösvuoria on kuitenkin säilynyt muutamia, muun muassa Koli ja Ylläs.
Suurinta osaa kallioperästä peittää viimeisimmän jääkauden synnyttämä, muutamasta metristä jopa sataan metriä paksu maaperä, mutta paikoitellen kallioperä on näkyvissä. Jääkaudet ovat muutenkin jättäneet paljon merkkejä Suomen kallioperään. Jäätiköt ja niiden sulamisvedet ovat hioneet ja kuluttaneet kallioperää. On arvioitu, että mannerjäätikön toiminta irrotti kallioperästä vähintään seitsemän metrin paksuisen kerroksen nk. tervettä kalliota.
Jos uskaltaa kavuta ylös Haukkavuorelle asti, niin näkymät huipulta ovat henkeäsalpaavat! Salolaista metsää silmän kantamattomiin!
Haukkavuori
Haukkavuori
Haukkavuori
Haukkavuori
Museoviraston mukaan kivilohkareet ovat jäänteitä jääkauden aikaisesta muinaisrannasta. Muinaisranta sijaitsee Haukkavuoren eteläosassa, sen laella sekä korkeimman laen koillis suunnassa.
Haukkavuori
Haukkavuoren eteläpuoli, eli muinaisrantaa
Haukkavuori
Haukkavuori
Haukkavuori

Haukkavuoren kallion muodosta näkee, että sitä on vesi hionut pitkään, koska sen muodot ovat sileät ja pyöreät. Jopa siitä lohjenneita lohkareita on vesi päässyt hiomaan saaden ne pyöreäreunaiksiksi.

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY
Rantakivikot ovat syntyneet hiljattain maan paljastuttua meren alta. Rantaan osuvat aallot ovat liikutelleet ja pyöristäneet maa-aineksen kiviä ja samalla huuhtoneet hienomman aineksen pois.
Haukkavuori
Haukkavuori
Onhan se jännittävää kuvitella miten meren aallot ovat lyöneet rantaan tässä kohdassa aikoinaan.
Vielä noin 8500 vuotta sitten mantereen reuna oli vasta suunnilleen Kuusjoen korkeudella jolloin Kuusjoenperä, Kanunki, osa Kuttilasta, Tiskarlasta ja Pappilan takamaista kuului jo mantereeseen kun taas Kurkelan, Impolan ja Raatalan korkeimmat kalliot olivat vasta saaria.
Märynummen tuulivoimalat näkyivät Haukkavuorelle hyvin.
Haukkavuori
Sijainti: noin Hongistontie 328 kohdalla Raatalassa
Lähteet:
http://www.geologia.fi/index.php/2011-12-21-12-30-30/2011-12-21-12-39-11/2011-12-21-12-39-38/suomen-kallioperä http://www.geologia.fi/index.php/2011-12-21-12-30-30/2011-12-21-12-39-11/2011-12-21-12-39-38/suomen-kallioperae
Author

Johanna Amnelin -Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto -Suorittaa parhaillaan luonnonkosmetiikan tuotekehittäjän tutkintoa Johanna on taiteellista sukua sekä äitinsä, että isänsä puolelta ja onkin taiteillut niin kynän, pensselin, kameran kuin tietokoneenkin avulla. Johannan valokuvia on kutsuttu näyttelyihin aina Sveitsiin ja Lontooseen saakka, lisäksi amerikkalaisen countrytähden Waylon Jennigsin tyttärenpoika, Struggle Jennings on käyttänyt Johannan kuvia usein blogeissaan. Koulutukseltaan hän on tuotekehittäjä, mutta ammatiltaan taivaanrannan maalari CV

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: