Hakastaron muinaislinna

Hakastaron muinaislinna

Hakastaron Linnavuori on Tammisaareen menevän tien varrella, heti Salon Suolahuoneen jälkeen vasemmalla, juuri ennen suurta Toravuorta.

Linnavuoren tyvestä löytyy opaste jossa kerrotaan alueella sijainneen muinaislinnan ja sen olevan lain suojaama muinaisjäännös.

Mäen päälle on kohtalainen nousu hyväkuntoista polkua pitkin ja laelta aukenee hiukan puiden suojaaja näköala Uskelan kirkolle, Saloon ja Suolahuoneelle. Mäkeä ympäröivät pellot joita voi kuvitella viljellyn jo satoja vuosia sitten.
Mäen etelärinteessä on edelleen nähtävillä jälkiä vallimaisesta varustuksesta ja vuosisadan vaihteen tienoilla tehdyissä kaivauksissa löydettiin kivien välistä kalkkikivilaastia.

Mäessä näkyy useita kuoppia joiden tarkoitus on jäänyt epäselväksi, mutta kuopat ovat saattaneet olla nauriskuoppia.

Nauriskuoppa kaivettiin entisaikaan naurismaan läheisyyteen, yleensä läpäisevään maahan mäen rinteeseen tai harjun huipulle.

Nauriit säilyivät kuopassa talven yli ja nauriskuoppia arvellaan pohjolassa olleen yhtä kauan kuin nauriin viljelyäkin, eli ainakin vuodesta 322 eaa.

Kallion päälle sammalemaahan kasvaneet puut olivat erikoisen muotoisia, osa oli tuulessa jo kaatunut, mutta vahvimmat ovat pysyneet pystyssä.

Linnavuoriaikaan kalliot pidettiin paljaina, linnavuoriaika Suomessa oli rautakaudella ja etenkin ristiretkiaikana eli noin 1050-1150-1300 jaa.Suuri Kuninkaantie on kulkenut noin puolen kilometrin päässä tästä Linnavuoresta.

Ihmisen toiminnasta tällä Linnavuorella kertoo myös mäen rinteessä kasvavat Sikoangervo ja Nurmilaukka.

Sijainti: Perniöntien noin 218 paikkeilla navigaattorin mukaan, Suolahuone sijaitsee Perniöntie 186:ssa ja tämä Linnavuori on seuraavassa risteyksessä samalla puolen Suolahuonetta.
Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Nauriskuoppa
http://www.salomus.fi/opimuseossa/salonkulttuuriymp%C3%A4rist%C3%B6kohteet/esihistoriallisetkohteet/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Linnavuori

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY