Förbyn kaivos

Förbyn kaivos sijaitsee Salon Särkisalossa, Förbyn kylässä ja kuuluu Karl Forsström Oy:hyn eli kuuluisan kaivosmiehen, Kalkki-Petterin perustamiin kalkkikaivoksiin, joita lähiseudulla on useita.
Särkisalon pääsaaressa, Isoluodossa sijaitsee noin 500 metriä pitkä kalkkikiviesiintymä jonka maanpäälinen louhinta aloitettiin vuonna 1882.
Förbyn kaivos on yksi Suomen vanhimmista teollisen ajan kaivoksista.
Kalkin nostaminen kaivoksessa lopetettiin vuonna 2010 jolloin kaivoksen alin taso oli 530 metrin syvyydessä eli merenpinnan tasolta laskettuna 510 metriä merenpinnan alapuolella.
Nykyään kaivoksen alueella toimii Omya Oy niminen kansainvälinen yritys joka jatkokäsittelee muualta tuotua kalkkikiveä ja rekkaliikennettä Tehtaantiellä suhaakin edes-takaisin tiuhaan tahtiin.
Omya Oy valmistaa mm. pigmenttejä ja tuottaa kalsiumkarbonaattia kosmetiikan sekä lasi- ja keramiikkateollisuuden tarpeisiin, sen suurin asiakas on paperiteollisuus. Särkisalossa yhtiö työllistää 26 henkeä ja tytäryhtiö Salon Mineraali työllistää 12 henkeä.
11. joulukuuta vuonna 1982 tapahtui kaivoksen alueella vaarallinen sortuma, joka synnytti noin 100 metriä halkaisijaltaan ja useita kymmeniä metrejä syvän kuopan. Sortuma vei mukanaan Osuuskaupan päädyn sekä osan maantiestä.
Sortumat alueella ovat edelleen mahdollisia ja siksi alue on aidattu ja siellä on tiukka kameravalvonta.
Kesällä 2011 alueella kuoli mies maan petettyä ja miehen pudottua syvään kuiluun.
Seikkailijoita muistutetaankin pysymään aidatun alueen ulkopuolella, sillä alueella on paljon sammaleen peittämiä vaarallisia halkeamia sekä muita sateiden ja vuodenaikojen muuttamia paikkoja, jotka voivat olla hengenvaarallisia!
Tästä syystä mekin tyydymme ottamaan kuvia aidan takaa, turvalliselta alueelta 🙂
Tehtaantien hienoin nähtävyys on kaivoksen jäljelle jäänyt kaivostorni sekä sen viereen esille jätetyt kaivostyökoneet.
Nykyään kaivoskuiluja asuttaa erilaiset lepakot ja Förbyssä onkin tavattu Suomen suurin lepakoiden talvehtimiskeskittymä!
Kaivoksen pääsee näkemään myös Bastbölen kalliolta joista oma bloggauksensa tässä blogissa.

Toisinaan kaivoksella käy isoja rahtilaivoja, näiden liikkeitä ja aikatauluja voi seurata Playkaupasta ladattavilla äpseillä ”Ship Info” ja ”Find Ship” ohjeet alempana.

 Ship Infolla saa aikataulun näkyviin seuraavasti:
Kirjoita laivan nimi ja klikkaa sitä, laivan kuva aukeaa ja vasempaan yläreunaan tulee kolme viivaa, klikkaamalla ne auki saa näkyviin valikon josta voi katsoa aikataulun (Schedule)Find Shipillä taas näkee senhetkisen sijainnin 🙂

Ja lukijoille, jotka eivät vielä tienneet: Salon Sydän verkkokauppa on muuttanut aivan Förbyn kaivoksen läheisyyteen, klikkaa itsesi siis ostoksille tästä 🙂

Lähteet: http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1799
http://www.pernionseudunlehti.fi/kalkinlouhinnan-pitkaet-perinteet-foerbyssae-paeaettyvaet
http://www.vuoriteknikot.fi/uploads/vuorityolehti/Vuority%C3%B6_2009_nettilehti.pdf
http://www.pernionseudunlehti.fi/foerbyn-sortumalla-seikkaillaan-hengen-kaupalla
http://www.palkkatyolainen.fi/pt2009/pt2009-06/p090701-t1.html
http://www.pernionseudunlehti.fi/foerbyssae-suomen-suurin-lepakoiden-talvehtimiskeskittymae
 

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY