Erityisherkät, add:t, adhd:t, totta vai keksittyä?

Moikka taas!

Nykyään monesti kuulee ja lukee sellaisesta kuin erityisherkkyys, ja tuntuu, että joka toinen joko netissä tai livenä tapaamani henkilö kuvaa olevansa tällainen.

Mikä tämä erityisherkkyys sitten on? Monen mielestä varmasti huuhaata enkä itsekään tiedä kumman kannalla olen!

Minua kuitenkin joskus mietityttää, että olenko itse tällainen erityisherkkä vai johtuuko jotkut tietyt “oireeni” siitä, että minulla on ADD?

ADD on sama kuin ADHD, mutta ilman sitä ylivilkkauspiirrettä . Minulla ADD oikeastaan vaikuttaa eniten keskittymiskykyyn. Mieheni usein huomauttaa, että esim. leffaa katsoessa vaikutan siltä, kuin jokin asia häiritsisi mieltäni tai etten ole kunnolla keskittynyt leffaan.

Totta.

Monesti en olekaan. Keskittymiskykyni on todella tiivistä, mutta lyhytaikaista! Pitkien kapulakielisten lauseiden lukeminen ei esim. onnistu juuri ollenkaan. Jos saan postissa pitkiä A4:sia jotakin sopimusta tai ohjetta, en millään pysty lukemaan niitä kerralla loppuun! Monesti pyydänkin miestäni lukemaan ne ja kertomaan minulle tiivistetysti mitä ne pitävät sisällään. ADD aiheuttaa myös sen, että luulen lukevani jonkun lauseen loppuun, mutta todellisuudessa luen alun ja arvaan lopun. No voitte varmaan arvata, että aika usein menee pieleen 😀

Tässä edellispäivänä tarkistin vuodenvaihteessa tekemääni sopimusta erään tahon kanssa ja huomasin, etten ollut alunperin lukenut sopimusta alkua pidemmälle vaikka olin sen allekirjoittanut. No, onneksi tästä ei ollut minulle suurempaa haittaa, mutta joskus on tullut nimi laitettua johonkin joka jälkikäteen on kaduttanut!

Annettaessa minulle ohjeita täytyy muistaa että neurologisen häiriön takia en pysty sisäistämään pitkiä ohjelauseita jotka sisältävät useamman kuin yhden ohjeen kerralla!

Mutta mennäänpäs asiaan eli miksi joskus mietityttää olenko itsekin sellainen erityisherkkä, asia jota pidän ehkä osin huuhaana?

Monesti kun minulle sattuu jokin negatiivinen kokemus, oli se sitten jokin pieni erimielisyys perheenjäsenen kanssa, tai hankala asia jonka on kokenut ikävänä tai negatiivisena, niin minulle tulee lähes heti niin kova väsymyksen tunne, että mieli tekisi mennä nukkumaan. En tiedä mistä tällainen johtuu enkä ole tavannut muita joilla tällaista tapahtuisi. Tämä minua monesti kummastuttaa ja mietin mistä moinen mahtaa johtua?

Olen lukenut erityisherkkyydestä ja siitä, että tuo väsymys “koettelemusten” suorana jatkumona voisi johtua erityisherkkyydestä. Toisaalta myös ADDit väsähtävät helposti esim. jos käyvät ihmisten ilmoilla voi pelkät äänet ja väenpaljous väsyttää ja minua vielä enemmän, kun kärsin myös sosiaalisten tilanteiden pelosta josta kerron enemmän täällä:

ADD ja ADHD:han pitävät sisällään monenmoista oirekirjoa vaikka ne useimmiten mielletäänkin pelkästään ylivilkkausoireita sisältäviksi. Ylivilkkaus on ehkä se joka parhaiten näkyy päälle, mutta samalla se on myös ehkä se joka vähiten tässä häiriössä aiheuttaa ongelmia.

ADD ja ADHD vaikeuttavat merkittävästi arkea, esim ohjeiden kuuntelussa, niiden sisäistämisessä ja muistissa. ADD- tai ADHD-lapsi ei monesti osaa pukeutua säänmukaisesti. Ei muista ohjeita ja sääntöjä ja käyttäytyy uhkarohkeasti ja impulsiivisesti. Me kaikki ADDit puhumme ennen kuin ajattelemme ja nuorena myös toimimme ajattelematta seurauksia. Puhumme myös toisten päälle, emme kuuntele lauseita loppuun vaan arvaamme loput. Emme osaa organisoida päiväämme ja tekemisisämme kuten neurologisesti normaalit vaan arkemme sujuminen on päänsisäinen samalla kuin kropan ulkoinen kaaos. Pyykit unohtuu usein koneeseen, ruoka hellalle, leivät uuniin, ajatus joko vilisee tai junnaa paikoillaan, itse kutsun tuota jälkimmäistä tilaa “koomailuksi”, mies taas tunnistaa jos ajatukseni vilisee, mahtaako silmätkin pyöriä päässä samalla vai miten hän aina näkee jos päässäni vilisee sata ajatusta?! 😀

Monet teistä neurologisesti normaaleista miettii nyt tässä kohtaa, että mitä sitten, sattuuhan meillekin/meidän lapsillemme noita?! Sattuuhan niitä, mutta jos ne ovat jakuvia ongelmia, kymmeniä ellei satoja kertoja joka päivä elämän loppuun asti, niin kyse on jostakin muusta kuin “sattuuhan noita” 🙂

Joidenkin mielestä koko ADHD on keksitty “sairaus”, toisten mielestä sen voi parantaa säännöillä tai ruokavaliolla.

Meillä onkin aina ollut tiukat säännöt ja aikataulut joita noudatamme perheessä, emme myöskään syö eineksiä, kaupan leipiä, Colajuomia tai mitään paljon lisäaineistettua, sokeroitua tai muutakaan joka lisää ADHD/ADD oireiden voimakkuutta. Ei se silti ole parantunut. Minun lisäkseni perheemme nuorimmainen on saanut diagnoosin (ADHD).

Meille kummallekin myös jotkut vaatteet tuntuvat ikäviltä päällä. Nuorimmainen on myös kuuloyliherkkä, jopa imurointi sattuu hänelle korviin ja hän käyttää usein kuulosuojaimia kun kotona tehdään imurointia tai jotakin muuta kovaäänistä, kuten porataan tms.

Myös oppiminen on meille vaikeampaa. Minut itseni on testattu pariin kertaan psykologisissa testeissä matemaattisesti lahjakkaaksi, mutta silti matikka on inhokkini ja numerona mulla oli matikassa 5 tai 6. Kuitenkin kun pähkäilen aikani, saan suht vaikeatkin laskutoimitukset laskettua, mutta en niiden ohjeiden mukaisesti jotka on annettu. Lukemisen ymmärtämiseni ei yksinkertaisesti toimi minulla niinkuin muilla, enkä pysty sellaisia moniosaisia pitkiä ohjelauseita ymmärtämään laisinkaan. Ymmärrän paremmin kuvista ja puheesta, jos joku kertoo minulle ohjeen eritavalla kuin se on kirjoitettu, minun selkokiellelläni. Harmi ettei siihen aikaan kun minä kävin koulua niin tunnettu termiä “erilainen oppija” 😀

Nyt sain onneksi sen negatiivisen asian aiheuttaman väsymyksen ohitettua jotenkin ja voin jatkaa hommiani 🙂

Kiitos, kun jaksoit lukea taas ehkä hiukan irrallisen bloggaukseni ja oikein mukavaa päivänjatkoa 🙂

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.