Erityisherkät, add:t, adhd:t, totta vai keksittyä?

Moikka taas!

Nykyään monesti kuulee ja lukee sellaisesta kuin erityisherkkyys, ja tuntuu, että joka toinen joko netissä tai livenä tapaamani henkilö kuvaa olevansa tällainen.

Mikä tämä erityisherkkyys sitten on? Monen mielestä varmasti huuhaata enkä itsekään tiedä kumman kannalla olen!

Minua kuitenkin joskus mietityttää, että olenko itse tällainen erityisherkkä vai johtuuko jotkut tietyt ”oireeni” siitä, että minulla on ADD?

ADD on sama kuin ADHD, mutta ilman sitä ylivilkkauspiirrettä . Minulla ADD oikeastaan vaikuttaa eniten keskittymiskykyyn. Mieheni usein huomauttaa, että esim. leffaa katsoessa vaikutan siltä, kuin jokin asia häiritsisi mieltäni tai etten ole kunnolla keskittynyt leffaan.

Totta.

Monesti en olekaan. Keskittymiskykyni on todella tiivistä, mutta lyhytaikaista! Pitkien kapulakielisten lauseiden lukeminen ei esim. onnistu juuri ollenkaan. Jos saan postissa pitkiä A4:sia jotakin sopimusta tai ohjetta, en millään pysty lukemaan niitä kerralla loppuun! Monesti pyydänkin miestäni lukemaan ne ja kertomaan minulle tiivistetysti mitä ne pitävät sisällään. ADD aiheuttaa myös sen, että luulen lukevani jonkun lauseen loppuun, mutta todellisuudessa luen alun ja arvaan lopun. No voitte varmaan arvata, että aika usein menee pieleen 😀

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Tässä edellispäivänä tarkistin vuodenvaihteessa tekemääni sopimusta erään tahon kanssa ja huomasin, etten ollut alunperin lukenut sopimusta alkua pidemmälle vaikka olin sen allekirjoittanut. No, onneksi tästä ei ollut minulle suurempaa haittaa, mutta joskus on tullut nimi laitettua johonkin joka jälkikäteen on kaduttanut!

Annettaessa minulle ohjeita täytyy muistaa että neurologisen häiriön takia en pysty sisäistämään pitkiä ohjelauseita jotka sisältävät useamman kuin yhden ohjeen kerralla!

Mutta mennäänpäs asiaan eli miksi joskus mietityttää olenko itsekin sellainen erityisherkkä, asia jota pidän ehkä osin huuhaana?

Monesti kun minulle sattuu jokin negatiivinen kokemus, oli se sitten jokin pieni erimielisyys perheenjäsenen kanssa, tai hankala asia jonka on kokenut ikävänä tai negatiivisena, niin minulle tulee lähes heti niin kova väsymyksen tunne, että mieli tekisi mennä nukkumaan. En tiedä mistä tällainen johtuu enkä ole tavannut muita joilla tällaista tapahtuisi. Tämä minua monesti kummastuttaa ja mietin mistä moinen mahtaa johtua?

Olen lukenut erityisherkkyydestä ja siitä, että tuo väsymys ”koettelemusten” suorana jatkumona voisi johtua erityisherkkyydestä. Toisaalta myös ADDit väsähtävät helposti esim. jos käyvät ihmisten ilmoilla voi pelkät äänet ja väenpaljous väsyttää ja minua vielä enemmän, kun kärsin myös sosiaalisten tilanteiden pelosta josta kerron enemmän täällä:

ADD ja ADHD:han pitävät sisällään monenmoista oirekirjoa vaikka ne useimmiten mielletäänkin pelkästään ylivilkkausoireita sisältäviksi. Ylivilkkaus on ehkä se joka parhaiten näkyy päälle, mutta samalla se on myös ehkä se joka vähiten tässä häiriössä aiheuttaa ongelmia.

ADD ja ADHD vaikeuttavat merkittävästi arkea, esim ohjeiden kuuntelussa, niiden sisäistämisessä ja muistissa. ADD- tai ADHD-lapsi ei monesti osaa pukeutua säänmukaisesti. Ei muista ohjeita ja sääntöjä ja käyttäytyy uhkarohkeasti ja impulsiivisesti. Me kaikki ADDit puhumme ennen kuin ajattelemme ja nuorena myös toimimme ajattelematta seurauksia. Puhumme myös toisten päälle, emme kuuntele lauseita loppuun vaan arvaamme loput. Emme osaa organisoida päiväämme ja tekemisisämme kuten neurologisesti normaalit vaan arkemme sujuminen on päänsisäinen samalla kuin kropan ulkoinen kaaos. Pyykit unohtuu usein koneeseen, ruoka hellalle, leivät uuniin, ajatus joko vilisee tai junnaa paikoillaan, itse kutsun tuota jälkimmäistä tilaa ”koomailuksi”, mies taas tunnistaa jos ajatukseni vilisee, mahtaako silmätkin pyöriä päässä samalla vai miten hän aina näkee jos päässäni vilisee sata ajatusta?! 😀

Monet teistä neurologisesti normaaleista miettii nyt tässä kohtaa, että mitä sitten, sattuuhan meillekin/meidän lapsillemme noita?! Sattuuhan niitä, mutta jos ne ovat jakuvia ongelmia, kymmeniä ellei satoja kertoja joka päivä elämän loppuun asti, niin kyse on jostakin muusta kuin ”sattuuhan noita” 🙂

Joidenkin mielestä koko ADHD on keksitty ”sairaus”, toisten mielestä sen voi parantaa säännöillä tai ruokavaliolla.

Meillä onkin aina ollut tiukat säännöt ja aikataulut joita noudatamme perheessä, emme myöskään syö eineksiä, kaupan leipiä, Colajuomia tai mitään paljon lisäaineistettua, sokeroitua tai muutakaan joka lisää ADHD/ADD oireiden voimakkuutta. Ei se silti ole parantunut. Minun lisäkseni perheemme nuorimmainen on saanut diagnoosin (ADHD).

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Meille kummallekin myös jotkut vaatteet tuntuvat ikäviltä päällä. Nuorimmainen on myös kuuloyliherkkä, jopa imurointi sattuu hänelle korviin ja hän käyttää usein kuulosuojaimia kun kotona tehdään imurointia tai jotakin muuta kovaäänistä, kuten porataan tms.

Myös oppiminen on meille vaikeampaa. Minut itseni on testattu pariin kertaan psykologisissa testeissä matemaattisesti lahjakkaaksi, mutta silti matikka on inhokkini ja numerona mulla oli matikassa 5 tai 6. Kuitenkin kun pähkäilen aikani, saan suht vaikeatkin laskutoimitukset laskettua, mutta en niiden ohjeiden mukaisesti jotka on annettu. Lukemisen ymmärtämiseni ei yksinkertaisesti toimi minulla niinkuin muilla, enkä pysty sellaisia moniosaisia pitkiä ohjelauseita ymmärtämään laisinkaan. Ymmärrän paremmin kuvista ja puheesta, jos joku kertoo minulle ohjeen eritavalla kuin se on kirjoitettu, minun selkokiellelläni. Harmi ettei siihen aikaan kun minä kävin koulua niin tunnettu termiä ”erilainen oppija” 😀

Nyt sain onneksi sen negatiivisen asian aiheuttaman väsymyksen ohitettua jotenkin ja voin jatkaa hommiani 🙂

Kiitos, kun jaksoit lukea taas ehkä hiukan irrallisen bloggaukseni ja oikein mukavaa päivänjatkoa 🙂

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Koti saaressa blogissa kirjoittelee 47 vuotias Johanna. Pitkäaikaismasentunut, ADD- ja sosiaalistentilanteidenpelko diagnosoitu yrittäjä eteläisen Suomen saaristosta. Innokas valokuvaaja ja pohjattomasti historian janoinen perheenäiti, joka jaksamisensa mukaan tykkää puuhata puutarhassa ja käydä veneilemässä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 802 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella!

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella!

Mansikkaiho, keratosis pilaris, sarveistapit; näin pääset niistä eroon vain kahdella tuotteella! Olen aikaisemmin kärsinyt keratosis pilariksesta aina koko kylmän kauden ajan, mutta nyt viimeiset n. 5 vuotta olen ollut vaivasta vapaa, kiitos Saaren Taika -tuotteiden!

Huomaatko eron? Saaren Taika booster seerumit muuttivat ihoani välittömästi!

Booster seerumit tasoittivat ihoni rakennetta, madalsivat ryppyjä, tekivät ihostani kimmoisamman näköisen ja vähensivät ihoni punaisuutta sekä tasoittivat ihoni värisävyä. Ja kaikki tämä YHDEN käyttökerran jälkeen!

Aika vaikuttava lopputulos, eikö vain? Jo ensimmäisellä käyttökerralla huomasin ihoni olevan sileämpi, tasaisemman värinen ja yleisesti ottaen terveemmän ja hehkuvamman näköinen.

Finnlines Finnsirius kokemuksia Owner’s suitesta ja melkein neitsytmatkasta

Kuten niin usein lähes joka paikassa; kaikkien uusien juttujen kanssa on alussa ongelmia, ja niin oli Finnsiriuksellakin. Kerrotakoon kuitenkin heti tähän perään, että olipa ongelman laatu sitten mikä tahansa, on Finnsiriukselle onnistuttu saamaan sellainen henkilökunta, että olipa kyseessä maa-henkilökunta, tai kyydissä oleva, niin mikään ongelma ei jäänyt ratkaisematta ja palvelu oli aina erittäin lämmintä, ystävällistä, ratkaisukeskeistä sekä ylitsevuotavaa!

Eli mikään ongelma ei jättänyt hiventäkään negatiivista vivahdetta matkaamme ja siitä kiitos onnistuneelle rekrytoinnille ja asiakkaat hyvin huomioon ottavalle henkilökunnalle <3 Naantali - Långnäs - Kapelskär laivareitille saapui uutta, kun Finnlinesin uusi Superstar -luokan alus Finnsirius aloitti liikennöinnin syyskuussa 2023. Näin hypetystä ja mainoksia Finnsiriuksen neitsytmatkasta ja halusin tottakai kokea sen, onhan Finnlines kyydinnyt meitä useasti Itämerellä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: