Arjessa käyttämäsi VOC-yhdisteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia terveydellesi

Arjessa käyttämäsi VOC-kemikaalit voivat aiheuttaa haittavaikutuksia terveydellesi
Arjessa käyttämäsi VOC-yhdisteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia terveydellesi. Monet kosmetiikkatuotteet voivat sisältää VOC-yhdisteitä, kuten formaldehydiä, tolueenia ja bentsiiniä. Formaldehydiä voi löytyä muun muassa kynsilakassa, ripsivärissä ja hiusten suoristusaineissa. Tolueenia käytetään usein kynsilakan ja hiuslakan ohentimena, mutta sitä voi löytyä myös muista kosmetiikkatuotteista, kuten hajuvedestä ja aurinkovoiteesta.

Kemikaalit ovat merkittävä osa kulutustavaroita, joita käytämme päivittäin. Valitettavasti monet näistä kemikaaleista ovat myös erittäin myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa terveysriskejä kuluttajille. VOC-yhdisteet, lyhennys englanninkielisestä termistä volatile organic compounds, ovat yksi tärkeimmistä näistä myrkyllisistä kemikaaleista.

Mikä on VOC-yhdiste?

VOC-yhdisteet ovat orgaanisia yhdisteitä, joita käytetään monissa teollisissa ja kuluttajatuotteissa. Yleisimmät VOC-kemikaalit ovat formaldehydi, bentsiini, tolueeni, ksyleeni, etyleenioksidi, n-butyylieetteri ja metyylikloriformiaatti.

Missä kaikkialla voi esiintyä VOC-yhdisteitä?

VOC-yhdisteistä löytyy laajalti kulutustuotteista, kuten puhdistusaineista, ilmanraikastimista, hiustenhoitotuotteista ja maaleista.

Monet kosmetiikkatuotteet voivat sisältää VOC-yhdisteitä, kuten formaldehydiä, tolueenia ja bentsiiniä.

Formaldehydiä voi löytyä muun muassa kynsilakassa, ripsivärissä ja hiusten suoristusaineissa.

Tolueenia käytetään usein kynsilakan ja hiuslakan ohentimena, mutta sitä voi löytyä myös muista kosmetiikkatuotteista, kuten hajuvedestä ja aurinkovoiteesta.

Bentsiiniä voi löytyä esimerkiksi hajuvedestä, aurinkovoiteesta ja huulipunasta.

On tärkeää huomioida, että kosmetiikkatuotteiden VOC-kemikaalipitoisuudet ovat yleensä hyvin alhaisia, eivätkä siten aiheuta suurta altistumisriskiä. Kuitenkin, jos henkilö käyttää päivittäin paljon kosmetiikkatuotteita, altistuminen voi kumuloitua ajan mittaan, jolloin riski kasvaa.

MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Nämä kemikaalit ovat erittäin haihtuvia, mikä tarkoittaa, että ne vapautuvat helposti ilmaan ja niitä hengitetään sisään, mikä voi aiheuttaa terveysongelmia.

Formaldehydiä käytetään muun muassa rakennusmateriaaleissa, kuten lastulevyissä ja vanerissa, mutta myös tekstiileissä ja kosmetiikassa.

Bentsiini on yleisesti käytetty liuotin, jota löytyy muun muassa maaleista, lakasta ja liimoista.

Tolueenia käytetään muun muassa maalien ja lakkojen ohentimena, mutta myös kosmetiikassa ja hajuvesissä.

Ksyleeniä käytetään muun muassa maaleissa, lakkoissa, liimoissa, pakkausmateriaaleissa ja tekstiileissä.

Etyleenioksidi on tärkeä raaka-aine muovituotteiden ja muiden kemikaalien valmistuksessa, mutta sitä käytetään myös desinfiointiaineissa ja mausteissa.

N-butyylieetteriä käytetään maalien ja liimojen liuottimena, kun taas metyylikloriformiaattia käytetään muun muassa liimoissa, väriaineissa ja hajuvesissä.

MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY

Nämä VOC-yhdisteet voivat olla terveydelle haitallisia, ja niitä löytyy monista arkipäivän tuotteista, kuten huonekaluista, kosmetiikasta, maaleista ja puhdistusaineista.

Tämän vuoksi on tärkeää tiedostaa, mitä kemikaaleja tuotteissa on ja miten niitä voi välttää tai vähentää altistumistaan.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että VOC-yhdisteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia terveydelle

Näitä ovat muun muassa päänsärky, huimaus, silmien, nenän ja kurkun ärsytys sekä hengitysvaikeudet. Pitkäaikaisessa altistuksessa nämä kemikaalit voivat myös aiheuttaa vakavampia terveysriskejä, kuten syöpää.

Vaikka VOC-yhdisteiden käytöstä on säännöksiä ja rajoituksia, on tärkeää olla tietoinen näiden kemikaalien läsnäolosta kulutustuotteissa ja valita tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän tai ei laisinkaan VOC-yhdisteitä.

Miten vähennät VOC-yhdisteitä arjessasi?

Yksi tapa vähentää altistumista VOC-yhdisteille on valita ympäristöystävällisempiä kulutustuotteita, kuten esimerkiksi myrkyttömät Saaren Taika tuotteet. Saaren Taika tuotteet eivät sisällä laisinkaan VOC-yhdisteitä ja ovat parempia valintoja terveyden kannalta.

On myös tärkeää huomioida, että VOC-yhdisteiden lisäksi kulutustuotteissa voi olla muitakin haitallisia kemikaaleja, kuten ftalaatteja ja bisfenoli A:ta. Näiden kemikaalien välttäminen voi auttaa vähentämään altistumista myrkyllisille aineille ja parantaa terveyttä. Saaren Taika tuotteet ovat vapaita myös näistä kemikaaleista.

On tärkeää olla tietoinen kulutustuotteiden sisältämistä kemikaaleista ja tehdä tietoisia valintoja terveyden kannalta. Valitsemalla ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja voit vähentää altistumista myrkyllisille aineille ja parantaa omaa ja läheistesi terveyttä!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Johanna

Tervetuloa tutustumaan blogiini – elämäni ja intohimoni peilikuvaan. Olen Johanna, 48-vuotias yrittäjä, jonka sydän sykkii vahvasti eteläisen Suomen saariston kauneudelle. Elämäni polku on kulkenut monen mutkan kautta, sisältäen pitkäaikaisen masennuksen, ADHD:n ja sosiaalisten tilanteiden pelon haasteet. Nämä kokemukset ovat muokanneet minua, mutta myös opettaneet arvostamaan pieniä hetkiä ja luonnon rauhaa ympärilläni.

Valokuvaus on intohimoni, jonka kautta vangitsen hetkiä ja maisemia, jotka puhuttelevat syvältä sielustani. Historia kiehtoo minua loputtomasti, tarjoten ikkunan menneisiin aikoihin ja tarinoihin, jotka elävät yhä meissä. Perheenäitinä pyrin välittämään tämän saman arvostuksen ja uteliaisuuden lapsilleni, opettaen heille luonnon ja historiamme kunnioitusta.

Kun voimani sallivat, rakastan puuhata puutarhassamme, jossa kasvien hoito tuo sekä mielenrauhaa että konkreettista satoa. Veneily on toinen pakopaikkani; se tarjoaa vapauden tunteen ja yhteyden veteen, joka on aina ollut minulle tärkeä elementti.

Blogissani jaan kokemuksiani, ajatuksiani ja seikkailujani, jotka peilaavat elämääni saaristossa. Toivon, että tarinani inspiroivat sinua löytämään oman polkusi ja rohkaisevat kohtaamaan elämän tuomat haasteet pää pystyssä. Tule mukaan matkalleni – tutkimaan, oppimaan ja kasvamaan yhdessä.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.

Liity 1 808 tilaajien joukkoon

Seuraa Somessa!

Bloglist Me
"Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
"Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
ETSITKÖ MAJOITUSTA, JOKA TARJOAA YLELLISYYTTÄ JA MUKAVUUTTA LÄHELLÄ MATHILDEDALIA, TEIJOA TAI BROMARVIA VAI KENTIES SELKÄMEREN PUHTAIDEN VESIEN ÄÄRELTÄ?

UPEAT VILLAMME KUTSUVAT SINUT RENTOUTUMAAN, TARJOTEN MODERNIN VARUSTELUN, HIENOSTUNEEN LUKSUKSEN JA LAADUKKAAN MAJOITTUMISEN YHDESSÄ PAKETISSA!

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle!
On Key

Related Posts

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Tali-ihottuma päänahassa ja kulmakarvoissa sekä miten sain taliköhnän pois

Itse olen saanut kulmakarvojeni alueen taliköhnän rauhoittumaan sivelemällä Saaren Taika Keramidi boosteria ihonhoitorutiinissani erityisesti tali-ihottuman vaivaamille alueille, eikä taliköhnää ole enää ilmaantunut.

Alkavan kevään sisustusjuttuja merenrantahuvilassa ja huonetuoksu, joka kestää vuosia

Kenet muun kevät villitsee aina uusiin sisustusideoihin? Takan center pieceksi asetin maailman pitkään kestävimmän huonetuoksun, eli Saaren Taika Decor huonetuoksun, jotka itsellänikin kestää kaikki reippaasti yli vuoden, mutta nyt saatiin eräältä asiakkaalta juuri palautetta, että hänellä on Saaren Taika huonetuoksu kestänyt jo yli 2 vuotta!

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Tyrähän se siellä ja melkein near death experience

Mulla on ollut kuulemma haasteita heräämisessä nukutuksesta ja koska yleiskuntoni on laskenut todella paljon edellisen leikkauksen jälkeen ja painoakin on tullut, olen tiedostanut koko ajan, että tyrät ei saa enää revetä, että seuraavasta leikkauksesta en enää selviä.