Arjessa käyttämäsi VOC-yhdisteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia terveydellesi

Arjessa käyttämäsi VOC-yhdisteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia terveydellesi

Kemikaalit ovat merkittävä osa kulutustavaroita, joita käytämme päivittäin. Valitettavasti monet näistä kemikaaleista ovat myös erittäin myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa terveysriskejä kuluttajille. VOC-yhdisteet, lyhennys englanninkielisestä termistä volatile organic compounds, ovat yksi tärkeimmistä näistä myrkyllisistä kemikaaleista.

Mikä on VOC-yhdiste?

VOC-yhdisteet ovat orgaanisia yhdisteitä, joita käytetään monissa teollisissa ja kuluttajatuotteissa. Yleisimmät VOC-kemikaalit ovat formaldehydi, bentsiini, tolueeni, ksyleeni, etyleenioksidi, n-butyylieetteri ja metyylikloriformiaatti.

Missä kaikkialla voi esiintyä VOC-yhdisteitä?

VOC-yhdisteistä löytyy laajalti kulutustuotteista, kuten puhdistusaineista, ilmanraikastimista, hiustenhoitotuotteista ja maaleista.

Monet kosmetiikkatuotteet voivat sisältää VOC-yhdisteitä, kuten formaldehydiä, tolueenia ja bentsiiniä.

Formaldehydiä voi löytyä muun muassa kynsilakassa, ripsivärissä ja hiusten suoristusaineissa.

Tolueenia käytetään usein kynsilakan ja hiuslakan ohentimena, mutta sitä voi löytyä myös muista kosmetiikkatuotteista, kuten hajuvedestä ja aurinkovoiteesta.

Bentsiiniä voi löytyä esimerkiksi hajuvedestä, aurinkovoiteesta ja huulipunasta.

On tärkeää huomioida, että kosmetiikkatuotteiden VOC-kemikaalipitoisuudet ovat yleensä hyvin alhaisia, eivätkä siten aiheuta suurta altistumisriskiä. Kuitenkin, jos henkilö käyttää päivittäin paljon kosmetiikkatuotteita, altistuminen voi kumuloitua ajan mittaan, jolloin riski kasvaa.

Nämä kemikaalit ovat erittäin haihtuvia, mikä tarkoittaa, että ne vapautuvat helposti ilmaan ja niitä hengitetään sisään, mikä voi aiheuttaa terveysongelmia.

Formaldehydiä käytetään muun muassa rakennusmateriaaleissa, kuten lastulevyissä ja vanerissa, mutta myös tekstiileissä ja kosmetiikassa.

Bentsiini on yleisesti käytetty liuotin, jota löytyy muun muassa maaleista, lakasta ja liimoista.

Tolueenia käytetään muun muassa maalien ja lakkojen ohentimena, mutta myös kosmetiikassa ja hajuvesissä.

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY

Ksyleeniä käytetään muun muassa maaleissa, lakkoissa, liimoissa, pakkausmateriaaleissa ja tekstiileissä.

Etyleenioksidi on tärkeä raaka-aine muovituotteiden ja muiden kemikaalien valmistuksessa, mutta sitä käytetään myös desinfiointiaineissa ja mausteissa.

N-butyylieetteriä käytetään maalien ja liimojen liuottimena, kun taas metyylikloriformiaattia käytetään muun muassa liimoissa, väriaineissa ja hajuvesissä.

Nämä VOC-yhdisteet voivat olla terveydelle haitallisia, ja niitä löytyy monista arkipäivän tuotteista, kuten huonekaluista, kosmetiikasta, maaleista ja puhdistusaineista.

Tämän vuoksi on tärkeää tiedostaa, mitä kemikaaleja tuotteissa on ja miten niitä voi välttää tai vähentää altistumistaan.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että VOC-yhdisteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia terveydelle

Näitä ovat muun muassa päänsärky, huimaus, silmien, nenän ja kurkun ärsytys sekä hengitysvaikeudet. Pitkäaikaisessa altistuksessa nämä kemikaalit voivat myös aiheuttaa vakavampia terveysriskejä, kuten syöpää.

Vaikka VOC-yhdisteiden käytöstä on säännöksiä ja rajoituksia, on tärkeää olla tietoinen näiden kemikaalien läsnäolosta kulutustuotteissa ja valita tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän tai ei laisinkaan VOC-yhdisteitä.

Miten vähennät VOC-yhdisteitä arjessasi?

Yksi tapa vähentää altistumista VOC-yhdisteille on valita ympäristöystävällisempiä kulutustuotteita, kuten esimerkiksi myrkyttömät Saaren Taika tuotteet. Saaren Taika tuotteet eivät sisällä laisinkaan VOC-yhdisteitä ja ovat parempia valintoja terveyden kannalta.

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY

On myös tärkeää huomioida, että VOC-yhdisteiden lisäksi kulutustuotteissa voi olla muitakin haitallisia kemikaaleja, kuten ftalaatteja ja bisfenoli A:ta. Näiden kemikaalien välttäminen voi auttaa vähentämään altistumista myrkyllisille aineille ja parantaa terveyttä. Saaren Taika tuotteet ovat vapaita myös näistä kemikaaleista.

On tärkeää olla tietoinen kulutustuotteiden sisältämistä kemikaaleista ja tehdä tietoisia valintoja terveyden kannalta. Valitsemalla ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja voit vähentää altistumista myrkyllisille aineille ja parantaa omaa ja läheistesi terveyttä!