Herkkä iho
Kun puhutaan herkästä ihosta tai herkästi reagoivasta ihosta, koen, että itselläni on melko hyvä käsitys millainen iho on kyseessä, onhan oma ihoni sellainen, että esimerkiksi tietyt tekstiilit ärsyttävät, kutittavat ja saavat aikaan punoitusta.
Samoin kuin toooooooooodella monet ihonhoitotuotteet, kuten nyt vaikka mitkä tahansa saippuat paitsi Saaren Taika saippuat tai lähes mitkä tahansa voiteet.
Ennen Saaren Taika tuotteiden syntymistä, oli olemassa vain yksi voide, jota pystyin käyttämään ilman ihon kirvelyä.
Oma ihoni on aivan pikkulapsesta lähtien ollut atooppinen, kuiva, herkästi reagoiva, ihottumainen ja nyt aikuisena tilanne on edelleen sama.
Jos pesen vaikkapa hotellin suihkusaippualla, saan kiemurrella, kipristellä ja kärsiä koko päivän, vaikka saippua oliskin ollut “luonnollinen” tai “hellävarainen”.
Siksi en mene lyhyellekään reissulle ilman omia ihonhoitotuotteita mukanani!
Helposti allergisoivat tai ihoa ärsyttävät ainesosat
Olen tunnistanut muun muassa sulfaatit ihoani voimakkaasti ärsyttäviksi ainesosiksi, mutta on myös liuta muita kemikaaleja, joita en iholleni voi laittaa.
Tutkin aina ainesosaluettelon suunnilleen suurennuslasin kanssa, ennen kuin kokeilen “vieraita” tuotteita. Toistaiseksi hellätkään eivät ole minulle sopineet.
MAINOS: "Tyttären akne katosi lähes kokonaan parin viikon käytön jälkeen."

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY
Se mikä itseäni ihmetyttää, on, että allergia- ja astmaliitto voi “suositella” esimerkiksi saippuoita ja pesuaineita, jotka sisältävät ihoärsytystä yleisesti aiheuttavaa sulfaattia.
Vaikuttaa siltä, että allergia- ja astmaliiton merkin saa mihin tahansa tuotteeseen, mikäli tuote ei sisällä hajusteita, mutta ihan sama mitä muuta ihoa ärsytystä yleisestä aiheuttavaa ne sisältävät!
Apteekkikosmetiikka
Muistelen aikaa ennen Saaren Taikaa, kun olin apteekin ja markettien voiteiden varassa. Lääkärit aina suosittelivat, että pitää käyttää jotakin apteekin perusvoidetta ja suunnilleen kaikki tunnetuimmat merkit on tullutkin kokeiltua.
Silloin ennen, kun tiesin kosmetiikan valmistuksesta mitään, ei tullut mieleenikään kyseenalaistaa, että mitä nämä voiteet sisältävät ja, että ettei kaikki apteekin hyllystäkään löytyvä ole välttämättä herkälle iholle sopivaa.
Nykyään tiedän kuitenkin, ettei apteekkikosmetiikka ole sen kummoisempaa, se ei ole lääkettä, eikä sitä valmista lääkefirmat, se on ihan tavallista kosmetiikkaa, jota vai myydään samassa tilassa kuin lääkkeitäkin.
Allergia- ja astmaliitto suosittaa; on hölynpölyä
Otetaan nyt esimerkiksi monen ihosairaan käyttämä apteekin perusvoide, jonka merkkiä en tässä mainitse, mutta, jokainen ihosairauksista kärsivä on varmasti tätä käyttänyt ja niin myös olen itsekin.
Se on herkälle iholle tarkoitettu perusvoide, jota allergia- ja astmaliitto suosittelee. Se on hajusteeton, tottakai, mutta siihen sen hyvät puolet näyttävät loppuvankin.
MAINOS: "Ei ruusufinnejä, ei kutisevaa ihoa, ei aknea, hyvästi kaikki iho ongelmat. Ja mikä parasta, voin jopa syödä vähän suklaatia, jos ihoni reagoi, tämä saippua kyllä pelastaa!"

Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle! MAINOS PÄÄTTYY
Ainesosaluettelossa ensimmäisenä on vesi, no se on aika oletettavaa, kun kyseessä on kosteuttava tuote. Kosteutta saa iholle lisää vain veden avulla. Vesi kuitenkin tarkoittaa aina myös säilöntäainetta ja tämä on se, joka useimpia meitä herkkäihoisia ärsyttää.
Tiedät varmaan tunteen, kun kosteusvoiteen jälkeen ihoa alkaa nipistellä ja kipristellä ikään kuin ihon alta? Se on säilöntäaine, joka siellä nipistelee ja se tarkoittaa, että se ei silloin ihan täysin sovi sinulle.
Mitä luonnollisempi säilöntäaine, sain haitattomampaa se kipristely on, eikä vettä sisältäviä tuotteita voi kuivaihoisena läheskään aina vältellä, mikäli haluaa ihollensa lisää kosteutta. Tällöin on valittava minkä pahan ihollaan kärsii; kuivuuden vai pienen kipristelyn säilöntäaineesta.
Mutta tämä kyseinen tuote sisältää paljon muutakin, vaikka ainesosaluettelo onkin suhteellisen lyhyt. Voide sisältää Paraffinum Liquidumia, joka on mineraaliöljy, mikä tekee iholle läpäisemättömän kerroksen.
Toisin sanoen ihosi ei enää hengitä tämän läpi. Toki se estää kosteuden haihtumisen iholta, eli kosteuttaa, mutta samalla se estää myös ulkopuolisen kosteuden imeytymisen ihollesi ja olet ikäänkuin ikuisessa parafiini kierteessä, sillä ihosi ei saa ulkoista kosteutta muualta, kuin tästä voiteesta.
Kyseinen ainesosa voi myös pitkällä aikavälillä johtaa ihon epäpuhtauksiin sen hengittämättömyyden vuoksi.
Seuraava ainesosa on Petrolatum. Ei lainkaan edellistä parempi. Tämä on vaseliinia ja myös se valmistetaan mineraaliöljystä. Se tekee saman läpäisemättömän pinnan iholle ja muun muassa vauvoilla usein käytettynä voi aikaan saada sieni infektioita iholla.
Vaseliinissa saattaa myös olla jäämiä PAH yhdisteistä, joita on linkitetty muun muassa rintasyöpään.
Loput tuotteen ainesosista ovatkin käytännössä säilöntään liittyviä, eli tuotteen ainesosaluettelosta lähes puolet ovat pelkkiä säilöntäaineita.
Yhtään ihon suojakerrosta parantavia, tai ihosoluja ravitsevia ainesosia tässä tuotteessa ei ole ja mietinkin, että millä ihmeen logiikalla näitä tuotteita suositellaan ihosairaille ja herkkäihoisille?
Mutta kun muistaa millainen on koko maamme terveydenhuoltokin, niin homma käy järkeen. Täällä, kun hoidetaan pääasiassa seurausta, ei syytä. Kun taas muualla Euroopassa lääkärit etsivät mieluummin ongelman syyn ja alkavat hoitaa sitä, eikä sen seurausta.
Jos mulla esimerkiksi on päänsärky, niin täällä lääkäri määrää särkylääkettä, kun toisaalla lääkäri kyselee; mitä teet työksesi, onko niska jumissa, kaipaatko hierontaa, onko stressiä, kaipaatko rentoutumista jne, että mikä on se päänsärkyä aiheuttava syy. En nyt sano, että aivan kaikki terveydenhoito meillä on noin alalaatuista, mutta aika yleisesti kyllä.
Samoin täällä myös suositellaan ihon pinnalle läpäisemättömän kerroksen tekeviä ei-parantavia voiteita ihosairauksien hoitoon, kun todellisuudessa iho kaipaisi vitamiineja ja ihon toimintoja parantavia rasvahappoja ja muita ravintoaineita, joiden avulla ihosolut voisivat rakentua terveemmin ja ihon tila kohenisi.
Otetaan vielä toinen esimerkkituote, pesuneste, joka on erittäin hellävarainen ja suositellaan käyttöön silloin kun iho ei siedä saippuaa.
Tässä tuotteessa on ensimmäisenä vettä, joka ei sinällään ole paha juttu. Mutta heti toisena on maailman yleisimmin pesutuotteissa ihoärsytystä aiheuttavaa sulfaattia, eli Sodium Laureth Sulphatea!
Viidenneksi eniten tässä niin sanotussa superherkän ihon pesunesteessä on Kokamidopropyylibetaiinia, joka on pinta-aktiivinen aine, mikä on liitetty ihoärsytykseen ja allergiseen kosketusihottumaan.
Loput kolme viimeistä ainesosaa onkin jälleen säilöntään liittyviä.
Missä kohtaa tässäkään tuotteessa on yhtäkään ainesosaa, joka auttaisi ihon suojakerrosta paranemaan, tai joka puhdistaisi ihoa riistämättä liikaa ihon luonnollisia rasvoja?
Iho-ongelmaisen on itse tunnettava incilistaa
Itse iho-ongelmaisena olen tullut siihen tulokseen, että mikäli haluan käyttää ihollani oikeasti siedettyjä ja haitattomia tuotteita, on minun osattava lukea tuotteiden INCI-listaa, sillä valtaosa markkinoilla olevista “herkän ihon” tuotteista ovat tosiasiassa samaa markettipaskaa, mutta vain erilaisilla merkeillä ja sertifikaateilla varustettuna.
Moni kotimainen luonnollinen tuote, eikä vain Saaren Taika, ovat todellisuudessa herkälle iholle huomattavasti parempia.
Ihan alkaen ainesosista, joita niihin on käytetty ja ottaen huomioon, että monissa luonnollisissa yksinkertaisissa ihonhoitotuotteissa ei ole noita yleisesti ihoärsytyksiä aiheuttavia ainesosia laisinkaan, vaikka tuotteita ei olekaan naamioitu herkälle iholle sopiviksi erilaisin merkein tai sertifikaatein.
Mikä aiheuttaa iho-ongelmia ja mikä parantaa niitä?
Ihon ongelmat ja ihosairaudet johtuvat yleisimmin ihon suojakerroksen epätasapainosta. Ihon suojakerros on ihon pinnalla symbioottisessa tasapainossa oleva ihon oma solukko yhdessä iholla elävien bakteerien kanssa.
Näistä bakteereja on sekä terveessä, että sairaassa ihossa, mutta sairaassa ihossa jonkin bakteerin kasvu on epätasapainossa, kuten esimerkiksi atooppisessa ihossa Staphylococcus aureuksen lisääntyneisyyttä, joka taas on johtanut muiden tarpeellisten mikrobien vähenemiseen.
Kun tällaista sairasta ihoa sitten pestään esimerkiksi pesunesteellä, jossa on sulfaattia, voidaan pahimmillaan aiheuttaa sairauden lisääntymistä pitkällä aikavälillä.
Sulfaatti, sen lisäksi, että se on voimakkaasti ihoräsytystä aiheuttava aine, on myös erittäin voimakas puhdistaja, joka repii ihoilta sen viimeisetkin luonnolliset rasvat, samalla, kun se myös vahingoittaa jo ennestään vahingoittunutta ihon suojakerrosta ja ihon suojatoimintoja.
Ja miksi tällaiselle sairaalle iholle, jossa on tietyn vääränlaisen bakteerin liikakasvua, joka on sairauden aiheuttaja, neuvotaan levittämään voidetta, joka tekee läpäisemättömän kerroksen iholle ja antaa bakteerille vielä otollisemmat lisääntymisolosuhteet? Kun voisi suositella voidetta, joka auttaa ihon suojakerrosta normalisoitumaan!
Otetaan esimerkiksi vaikkapa joku sheavoi -pohjainen voide, jossa jo itse sheavoi sisältää mielettömän määrän iholle tärkeitä rasvahappoja, jotka toimivat kosteutta palauttavina ainesosina. Ne palauttavat ihon lipidejä ja luovat nopeasti kosteutetun tunteen iholle.
Sheavoi pystyy palauttamaan ihon ulkoisia rasituksia vastaan taistelevaa suojaa, ylläpitää ihon sisäistä kosteutta ja vähentää ihon kuivumista.
Tai otetaan esimerkiksi vaikkapa kamomilla. Toki se ei sovi sellaiselle, joka on allerginen kamomillalle, mutta mikäli allergiaa ei ole, on tämä maailman paras ihorikkoja ja ihoärsytyksiä helpottava ainesosa!
Kamomillaa on vuosisatojen ajan käytetty tulehdusta estävänä hoitona, antioksidanttina, haavojen ja ekseema ihottuman hoidossa, kihdin, ihoärsytyksen, palovammojen sekä mustelmien hoidossa.
Kamomilla käytetään myös vaippaihottuman, halkeilevien nännien, vesirokon, nenätulehduksen yms hoidossa.
Tutkimuksissa on pystytty osoittamaan, että kamomillaflavonoidit ja eteeriset öljyt tunkeutuvat ihon pinnan alle syvempiin ihokerroksiin. Tämän vuoksi kamomillatuotteet tehoavat hyvin paikallisesti käytettynä tulehduksiin.
Kamomillan paikallisella käytöllä on tutkimusten mukaan osoitettu olevan kohtalainen teho atooppisen ekseeman hoidossa ja tähän vaivaanhan itse kehitinkin Saaren Taika Kamomilla Sheavoiteen.
Kaksoissokotetussa tutkimuksessa havaittiin erään kamomillaa sisältävän voiteen olevan parempi teholtaan kuin 0,5% hydrokortisonivoide.
Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että kamomilla paransi täydellisesti haavat nopeammin kuin kortikosteroidit.
Onneksi lääketiede on parhaillaan tekemässä täyskäännöstä ja paluuta takaisin juurilleen, eli kasvilääketieteeseen, sillä luonnolliset ainesosat ovat myös ihomme paremmin käytettävissä, niiden parantavien vaikutusten lisäksi!
Kaiken takana on mikrobiomi
Ihon- ja suoliston mikrobiomin ja eri sairauksien yhteyteen on vasta nyt alettu heräämään ja tutkimukset aiheesta ovatkin vasta aluillaan. Mutta se mitä jo tiedetään melko varmaksi on, että ihon- ja suoliston mikrobiomilla on suurempi osallisuus terveyteen, kuin aiemmin on ymmärretty.
Parhaillaan tutkitaan mm. atooppista ihottumaa, psoriasista, aknea sekä ruusufinniä ja miten ihon mikrobiomin muutokset vaikuttavat näihin ihosairauksiin.
Mikrobiomihan on siis se tasapaino, joka ihon omilla soluilla ja iholla elävillä bakteereilla on iholla.
Meillä jokaisella on ihollamme esimerkiksi eläviä sieniä, bakteereja ja viruksia, ja niiden tasapaino pitää ihomme kunnossa.
Epätasapainossa oleva mikrobiomi, eli tämä elävien mikro-organismien sekametelisoppa ihollamme, saa aikaan erilaisia ihosairauksia.
Ihmisen keho on siis yhteydessä monimutkaiseen mikrobiyhteisöön, joita ovat mm. edellä mainitut bakteerit, sienet ja virukset, jotka elävät ihon pinnalla.
Nämä mikro-organismit sekä niitä ympäröivä ympäristö on mikrobiomi.
Tämä mikro-organismien yhteiselo on välttämätöntä ihon suojakerroksen ylläpitämiseksi osallistumalla olennaisiin ihossa tapahtuviin fysiologisiin prosesseihin.
Erityisesti mikrobiomi osallistuu fysikaalisilla, kemiallisilla, mikrobisilla ja sekä synnynnäisillä, että adaptiivisilla immunologisilla tavoilla hoitamaan ihon suojatoimintoja.
Nämä keskinäiset suhteet ovat seurausta hyvin hallitusta ja herkästi tasapainotetusta mikrobiomista.
Kuitenkin jatkuva altistuminen erilaisille ulkoisille ja sisäisille tekijöille vaikuttaa tähän tasapainoiseen järjestelmään, mikä voi johtaa patofysiologisiin ongelmiin ja aiheuttaa tulehduksellisia ihosairauksia, kuten infektioita, allergisia sairauksia ja autoimmuunisairauksia (nivelreuma, tyypin 1 diabetes, jne).
Näin ollen tuntuu hölmöltä hoitaa valmiiksi sairasta ihoa tuotteilla, jotka joko riistävät ne vähätkin ihon toiminnalle tärkeät osaset iholta tai sulkea ihon pinta läpäisemättömäksi ja luoda otolliset olosuhteet vääränlaisten bakteerien kasvulle tuon läpäisemättömän pinnan alle.
Vai onko hommassa sinun mielestäsi mitään järkeä?
Aidosti hellävaraiset luonnolliset ihonhoitotuotteet
Jos lukee parhaillaan Suomen kosmetiikkamarkkinoiden huipulla olevien tuotemerkkien saamia palautteita, voidaan havaita selvä trendi, että luonnolliset ja yksikertaiset tuotteet itseasiassa tuovat ihosairauksiin apua paremmin, kuin monet aiemmin käytetyt kemiallisemmat tuotteet.
Enkä tarkoita nyt pelkästään Saaren Taikaa, vaikka meillä onkin jo n. 20 000 palautetta asiakkailtamme, joista suurin osa on erilaisista iho-ongelmista kärsineitä, jotka olivat ennen Saaren Taikaa, kokeilleet jo “kaiken mahdollisen”.
Vaan tarkoitan yleisesti luonnollisia, yksikertaisen ainesosaluettelon omaavia tuotteita. Sillä mitä luonnollisempi ainesosa, sen paremmin iho pystyy käyttämään sen hyväkseen!
Tämän hetken kasvavin lääketieteen trendi ihosairauksien hoidossa onkin löytää tehokkaita ja turvallisia luonnollisia molekyylitason ratkaisuja, joita voidaan käyttää ihosairauksien hoitoon, etenkin atooppisen ihottuman ja psoriasiksen hoidossa.
Monien kasviuutteiden haavaa parantavia vaikutuksia onkin nyt tieteellisesti testattu, ja useista alan teknologisista edistysaskelista huolimatta, ollaan jälleen palaamassa lääketieteen juurille, eli vuosituhansia vanhoihin kasvitieteellisiin keinoihin.
Viimeisten 20 vuoden aikana kliiniset testit ja laboratoriotutkimukset ovat tunnistaneet monien luonnollisten ainesosien edut ihonhoidossa. Tämän seurauksena useita näistä ainesosista ja yhdisteistä käytetään paitsi ikääntymistä ehkäisevien vaikutusten lisäksi myös eri ihosairauksien hoitoon.
Tietyt ainesosat on tunnistettu hyödyllisiksi esimerkiksi psoriaasin ja atooppisen ihottuman hoidossa niiden tulehdusta estävien ominaisuuksiensa ansiosta. Myös aknen ja ruusufinnien torjunnassa monia luonnollisia ainesosia pidetään tänäpäivänä tieteenkin valossa erittäin tehokkaina.