Aika on rahaa, paljonko maksaa yrittäjän tunti?

Aika on rahaa, paljonko maksaa yrittäjän tunti?

Tervehdys arvoisa lukijani!

Olet varmaan törmännyt sanontaan ”aika on rahaa” enemmän kuin useasti? Itselleni tämä vanha sananlasku on alkanut tässä viime aikoina konkretisoitua, kun omaa tai työntekijöideni aikaa on laitettu hukkaan. Kerron tuosta ”hukkaamisesta” alempana tarkemmin, mutta tehdään tässä alussa ensin tällainen vahvasti yksinkertaistettu laskelma paljonko meidän yrityksessämme tunti työntekijän aikaa maksaa:

Tunti työntekijäni aikaa maksaa vajaa 400€

Kerron nopeasti miten yksinkertaistettuna pääsin tuohon summaan:

Vuoden 2020 kokonaismyyntiennusteemme, perustuen kuluneen vuoden toteutuneeseen myyntiin, on noin 2,4 miljoonaa euroa. Vuodessa on 52 viikkoa, joissa tehdään töitä 40 tuntia per viikko. Meillä on joka arkipäivä töissä keskimäärin 3 työntekijää. Jaataan siis tuo 2 400 000 euroa 52:lla viikolla ja sitten vielä 40:llä tunnilla, jolloin saadaan 1161€ / tunti kokonaismyyntiä. Jaataan se vielä 3:lla jotta saadaan tuntituloksen hinta per työntekijä, jolloin saadaan 387€. Tuon verran meille siis virtaa rahaa per tunti per kokoaikainen työntekijä. Muista kuitenkin, että kokonaismyynti ei ole se raha, joka yritykseen jää. Tuosta maksetaan palkat, verot, ostetaan raaka-aineet ja tarvikkeet, jolloin meidän tapauksessamme yritykselle voittoa jää n. pari prosenttia kokonaismyynnin summasta 🙂

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY

No mitä sitten?

Tuon verran voisi yksinkertaistetusti sanoa, että tunti aikaamme maksaa ja nyt kerron minne sitä voi hukata!

Otetaan kuvitteellinen tilanne, että olet varannut ajan yritykseen X saamaan palvelua Y, mutta päätätkin, että menetkin tänään kampaajalle etkä muista perua aikaasi yritykseen X. Yrityksen X työntekijä on varannut sinulle kalenteristaan 2 tuntia palvelusi suorittamiseen ja nyt sen 2 tuntia hän odottaa sinua tekemättä tuottavaa työtä. Tuo kahden tunnin aika maksoi yritykselle n. 800€ (meidän mittakaavassa).

Aika on siis rahaa ja joskus se voi olla paljonkin rahaa!

Kuvitellaan toinen tilanne. Yrityksessa A on pantu työt seisoksiin, koska yrityksen B pitäisi tulla suorittamaan huoltotöitä, jotka kestävät koko päivän. Yrityksen A 2 työntekijää on tekemättä tuottavaa työtä 8 tuntia, koska työntekijät on päästetty kotiin huoltotöiden tieltä. Yritys B ei tulekaan paikalle, mutta on unohtanut ilmoittaa asiasta yritykselle A. Yritykseltä A jää tuolta päivältä 6192€:n edestä tuottavaa työtä tekemättä (meidän mittakaavassa).

Aika siis maksaa ”hunajaa” niin sanotusti ja siksi olen tarkka minne annan työntekijöideni aikaa laittaa.

Monesti olen saanut ihmettelyä ja silmien pyörittelyä, kun olen ilmoittanut, että tunnin kestävään juttuun ei ole aikaa esim. keskellä viikkoa ja keskellä päivää. Meidän toiminnassa keskelle päivää osuvat ajat tarkoittavat nimittäin käytännössä koko tuotantopäivän hukkaamista. Tuotantoa kun on hyödytöntä aloittaa enää iltapäivällä tai keskeyttää keskipäivällä, sillä raaka-aineiden ja tuotantovehkeiden valmistelu sekä niiden puhdistus vie niin kauan aikaa, että puolikkaan päivän tuotannon vuoksi sitä ei kannata ryhtyä tekemään.

MAINOS: Klikkaa kuvaa ja siirry sivustolle

MAINOS PÄÄTTYY

Mutta aika harva ymmärtää, että tunti sinne tai tunti tänne voi maksaa meille 3 kertaa enemmän kuin keskituloisen ihmisen kuukausitulo ja siksi usein saamme tuhahteluja, ja silmienpyörittelyjä, kun emme suostu keskeyttämään päiväämme, jonkin ”pikkuisen ja nopean” menon vuoksi 🙂

Kiitos, että luit 🙂